Банкеръ Weekly

Пари и пазари

MSCI промени оценките на катарските акции

Американската компания MSCI Inc., която съставя световните индекси, следящи цените на акции, на книжа с фиксиран доход, на хеджингови фондове, и предоставя инструменти за анализ на портфейли и инвестиции, предлага да се използва офшорният курс на риала за оценка на катарския фондов пазар. Причината за промяната е трудният достъп на чуждестранните инвеститори до вътрешния пазар на местната парична единица заради наложените санкции срещу Доха.

MCSI консултира с инвестиционната общност идеята да използва офшорния курс на WM/Reuters за изчисление на цените на акциите и на дивидентите от катарските активи. Предложения ще се приемат до 1 декември, а до 5 декември ще бъде обявено окончателното решение по казуса.

Евентуалната смяна на курса ще промени и теглото на акциите на катарските компании в индекса на развиващите се пазари на MCSI, използван като базова оценка от фондове, управляващи активи за около 1.6 трлн. щ. долара. Просто защото задграничният курс на риала е  близо до 3.87 щ. долара - с почти 7% по-нисък от официалния, фиксиран на 3.6403 за един щ. долар още през 2001-а.

Разликата между двете обменни нива се задълбочи, след като в началото на юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет скъсаха дипломатическите си и търговски отношения с Доха заради съмненията, че страната финансира терористични групировки. В резултат много чуждестранни банки от Персийския залив и от други страни ограничиха бизнеса си с катарските кредитори. Което принуди националната банкова система на емирството да осигурява достатъчно пари за местния бизнес, но не и за смятаните за спекулативни търговски сделки. А това тласна инвеститорите към задграничния пазар на риали. Централната банка на Катар пък уверява периодично, че има достатъчно валутни резерви, за да защити фиксирания курс на местната към щатската парична единица.

Основният борсов индекс на Катар, в който са включени книжата на 12 местни компании, е най-слабо представящият се базов индикатор в света през тази година с над 25-процентен срив от януари насам. В момента делът му в индекса на развиващите се пазари на MSCI е 0.52 процента. Ако се приложи  офшорният курс на риала, теглото му ще се понижи, но с не повече от пет базови пункта, защото разликата между двете обменни нива на местната парична единица е едва около седем процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във