Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мизерен юни за златото

Юнските загуби на златото, причинени от силния щатски долар, са най-тежките на месечна база от ноември 2016-а. Тогава победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ предизвика сериозни пазарни турбуленции.

Скъпоценният метал се обезцени с 3.6% през юни в противовес на доларовия индекс, който регистрира три поредни месеца на печалби заради крамолите около глобалните търговски споразумения. 

Всъщност  цялото първо полугодие на 2018-а беше доста бурно за златото. След като се търгуваше устойчиво над 1300 щ. долара за тройунция от началото на годината, в средата на май цените тръгнаха надолу и преди две седмици понижението се трансформира в свободно падане. Инвеститорите обърнаха гръб на златото и се насочиха към зелените пари и към щатските ДЦК, докато оценяваха какво влияние върху световния растеж ще окаже неизвестността, забулваща търговската война между Щатите и Китай. От тази конфигурация пък най-пълноценно се възползва американската валута, защото инвеститорите я избраха за водещо спасително убежище. Това индиректно удари златото, чиито котировки по правило се движат в противоположна посока на доларовите. Все пак  анализаторите се надяват цените на скъпоценния метал да достигнат устойчиво дъно, когато инфлацията набере скорост и зелените пари започнат да отслабват.

Златото приключи през юни с цена от 1251.30 щ. долара за тройунция за контрактите с незабавна доставка и 1254.20 долара за тройунция за договорите за доставка през август.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във