Банкеръ Daily

Пари и пазари

Миксът от новини и събития бе стимулиращ за дълговите книжа

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Определящи за движенията на международните пазари на държавен дълг бяха централните банки. След срещата на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) в сряда, Марио Драги и компания за пореден път успяха да изненадат инвеститори и анализатори с по-мека от очакваната позиция, но след това протоколът от последната среща на борда на Федералния резерв на САЩ не остана по-назад в опитите за въвеждане на стимули, с които да омекотят или изпреварят една възможна рецесия.

Притежателите на основните държавни ценни книжа (ДЦК) на страните от ядрото на еврозоната бяха сред печелившите инвеститори през изминалата седмица. След като на пресконференцията след срещата на борда на ЕЦБ президентът на институцията - Марио Драги, заяви, че очаква "икономическите данни да продължат да са слаби", докато от институцията продължават да обсъждат мерки за справяне с ефектите от негативните лихви върху печалбите на банковия сектор. Фючърсните пазари пък вече показват известна вероятност за … понижение на основните лихви до октомври тази година, когато е краят на мандата на настоящия председател. Миксът от тези новини и събития бе силно положителен за немските бундове, чиято десетгодишна доходност отново се насочи към отрицателна територия, завършвайки седмицата на нива от минус 0.017 % при понижение от 2.1 базисни точки. Френските книжа със сходен срок до падежа пък видяха спад на доходността от 3.1 базисни точки до 0.329 на сто. Периферните книжа се движеха в унисон с бенчмарковите, като добрите новини от ЕЦБ оказаха стимулиращ ефект и върху тяхното търсене. Италианският десетгодишен дълг приключи седмицата при доход до падежа от 2.420% и понижение от 5.5 базисни точки. Абсолютно същият бе и спадът в испанските десетгодишни книжа, които видяха нива от 1.046% в края на седмицата.

Във Великобритания сагата с Брексит, разбира се, продължава. След срещата на лидерите на ЕС в сряда беше взето решение за отсрочка на напускането на съюза до октомври тази година, което тепърва премиерът на Обединеното кралство - Тереза Мей, ще трябва да продаде на все по-недоволния парламент на Острова. Пазарите пък определено се чудеха как да приемат тази новина, като джилтовете се търгуваха волатилно в тесен рейндж. В крайна сметка десетгодишните британски ДЦК приключиха седмицата при доход от 1.108% и седмичен спад от 0.7 базисни точки.

В САЩ анализаторите не очакват повече лихвени повишения през тази година, а на последната среща на монетарния борд на Фед основната тема е била доколко трябва да продължи свиването на баланса с оглед волатилността на доларовите парични пазари. Всичко това определено са симптоми на една по-мека монетарна политика, която се отрази позитивно на инвеститорите в трежърита. Десетгодишната доходност по тях отбеляза седмичен спад от 1.8 базисни точки до 2.478 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във