Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Мебелните фирми атакуват с иновации

Кухненските мебели са сред от най-търсените изделия на пазара у нас.

Бългapcĸият изнoc нa мeбeли пpeз миналата година нaдxвъpля 335 млн. eвpo. Tpeндът нa yвeличeниe e ycтoйчив пpeз гoдинитe, a в cpaвнeниe c 2008 г. e нapacнaл близo двa пъти, отчитат работещите в отрасъла . Числата от Националния статистически институт даже показват, че дървесината и мебелите са сред стоките, които дават ускорение на експорта ни, като делът им в общия стокообмен със света расте до 5% , а е бил  4% за 2016-а.

Производството на мебели у нас продължава да се развива плавно и устойчиво през последните години. А хората от бранша са убедени, че тази индустрия има значителен потенциал за създаване на добавена стойност и да осигурява заетост. Но  за да се случи това, е необходима и подкрепа от държавата. Действията на Министерството на икономиката за стимулиране на инвестициите и за развитието на малки и средни предприятия, каквито са повечето фирми от този сектор, са ключови за него. Една стъпка в тази посока е финансирането от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, с което да се покриват разходите за участие в различни изложения у нас и в чужбина. Още повече че това е мястото, където фирмите могат да "сверят" часовника си с конкуренцията. Хората от години апелират за такова подпомагане, което засилва и възможностите за по-пряк контакт с търговците, доставчиците и дистрибуторите. Още повече  че както в останалите европейски страни, така и у нас в сектора "Производство на мебели"

 

преобладават малките и средните предприятия 

 

- повече от 99% са такива, а сред тях над 70% са микрофирми, т.е. това е предимно семеен бизнес.

Предприятията от мебелната промишленост днес са изключително конкурентоспособни, а голяма част от тях са и експортно ориентирани. Продажбата на такива изделия в чужбина е в основата на развитието на бранша. И именно съживяването на производството се отразява и върху динамиката на износа, а основните партньори са страните от Европейския съюз. Освен с конкурентна цена и качество  производителите се отличават и с високата си адаптивност и гъвкавост към изискванията на клиентите. А близостта до пазарите на Стария континент е още едно предимство и стимул.

Сред държавите, съставящи първата десетка  на страните, където е най-голям българският износ, са Германия, Франция, Италия, Великобритания, Чехия, Полша и дори далечен Китай. Предприятията ни печелят клиенти там с високото качество, което предлага и благодарение  на което се налагат на тези конкурентни пазари. Извън ЕС  основният ни пазар е Турция. Интерес към българската продукция проявяват и страни от Близкия изток, Африка и Северна Америка.

По-голямата част от мебелните предприятия осъществяват обаче периодичен износ в чужбина. Причината е, че те са малки, нямат достатъчен капацитет сами да се наложат навън, като в случая високото качество не е достатъчно. Обединението (създаване на клъстър), което събира предимствата на няколко различни производители при изпълнението на дадена поръчка, би дало възможност за успех на външните пазари.

Успехите обаче не могат да скрият и някои от основните проблеми на сектора:  недостига или намаляващия брой на квалифицирани кадри,

 

липсата на основна суровина

 

и борбата със сивия сектор в отрасъла. Кризата се допълва и от нежеланието на младите да се обучават за работа в тази професия. Работните места се запълват, но от хора без квалификация, които се нуждаят от специфично обучение. За преодоляването на тази липса през последните години фирмите търсят партньорството с професионалните гимназии и Лесотехническия университет. А дуалната форма на обучение си пробива път и в този бранш. Гаражните "производители" от сивия сектор в страната държат около 40-45% от реалното производство, посочват още хората от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. По тази причина браншовата организация в партньорство с Министерството на икономиката работи за създаването на регистър по подобие на този на Камарата на строителите в България. Разходите за по-високите цени на енергоносителите, суровините и материалите допълнително поставят под натиск конкурентоспособността на изделията на мебелните фирми.

Малък, но стабилен  е пазарът на мебели у нас - със своите спадове и скокове според темповете на строителния сектор. По отношение на възможностите за увеличаване на присъствието на българските производители на вътрешния пазар политиката на Министерството на икономиката е насочена към подобряване на условията за бизнес - чрез намаляване на административната и регулаторната тежест, стимулиране на инвестициите в модерни технологии и иновативни производства и продукти, отбеляза заместник-министърът Александър Манолев. В България се продават

 

най-много мебели от дървесина

 

за обзавеждане на  спални и всекидневни, които са почти една трета от всички продажби. Сред най-търсените са също  матраците и кухненските мебели.

Произведената продукция в сектора през миналата година надхвърля 919 млн. лв., а генерираният оборот на компаниите е около 1 млрд. лв., показват числата от Министерството на икономиката. Браншът бележи ръст от 3.5% спрямо 2016-а. А това се постига с 22 270 души, които са наети в около 2600 фирми в мебелната промишленост. Широката гама от продукти позволява на фирмите да предлагат и изпълняват пълно обзавеждане на хотели, офиси, частни домове, като могат да се задоволяват и специфични изисквания на различни клиенти от повечето западноевропейски страни. Българският пазар поддържа едно стабилно ниво, но е съвсем малък като обем, а конкуренцията  - от внос и от нелоялни производители, затрудняват сериозно разрастването на  дейността на мебелните фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във