Банкеръ Daily

Пари и пазари

Манипулациите на финансовите акули с bitcoin

Когато става дума за много пари честността и морала винаги минават на заден план. Когато на 12 септември шефът на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън предупреди инвеститорите за "узряващия" балон Bitcoin, мнозина взеха думите на финансиста за чиста монета. Особено след като Даймън забрани на служителите си да търгуват криптовалути и ги заплаши с уволнение - това било против правилата на банката.

Какво обаче се случи на 15 септември вечерта, когато заради това изказване на Даймън цената на Bitcoin стигна най-ниското си ниво за последния месец - 3000 долара. Ами друго подразделение на "Джей Пи Моргън" - J.P. Morgan Securities е направило колосална покупка на дигитални монети. Става дума за над 19 хил. биткойна или инвестиция за 57 милиона долара (виж снимката). Само ден по-късно стойността на виртуални пари се повиши драстично до 3900 долара, което е донесло чиста печалба за банката в размер на 17.1 млн. долара.

На това му се вика да финтираш пазара. Плашиш хората с приказки за балон и когато паниката стане масова следват разпродажби, а цената се срива. Точно тогава излизаш на сцената и купуваш изгодно. Ден по-късно вече си значително по-богат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във