Банкеръ Weekly

Отглеждането на сняг - застраховка за европейската ски индустрия

Ланшен сняг ще спасява ски сезона в Алпите

Повишаващите се температури и намалелите снеговалежи принудиха стопаните на алпийските ски курорти да търсят нестандартни решения. Защото най-добрите скиори в света искат възможно най-свежия сняг на планетата. През този декември обаче, когато звезди като шампионката по слалом Микаела Шифрин застанат на старта за състезанието за световната купа във френския курорт Куршевел, те ще се спускат по повърхност, останала от предишния сезон.

Впрочем, "останала" е прекалено груб термин. По-скоро снегът е "прибран" чрез нова техника, наречена "отглеждане на сняг", която се прилага в района на Алпите. Заради високите температури европейските ски курорти съхраняват снега от предишната година като го прибират под обработени със смола мушами. Това е сравнително проста технология, позволяваща новия сезон да започне върху "наследена" база и при по-ниски приземни температури - ключово изискване на скиорите в планините преди Коледа.

Организаторите на състезанието в Куршавел посочват, че след изключителна зима с обилни снеговалежи идеята им е била да тестват "отглеждането на сняг". А инсталирането на цялата система за консервация им е отнела три дни.

В Куршавел в края на сезона е имало грубо 700 хил. куб. м  сняг. Той е бил изчистен и натрупан на подходящото място в планината, след което е бил покрит със специални рефлективни изолиращи панели и здрави, водоустойчиви насмолени брезентови покривала. Надеждата на организаторите на състезанието е, когато то бъде открито на 8 декември, поне 75% от снега да е оцелял от невероятно горещото лято в Европа.

Ако се съди от предишните опити за отглеждане на сняг, Шифрин и конкурентките й няма за какво да се тревожат. От 2008-а луксозният швейцарски ски курорт Давос заравя снега по планинските склонове под дървени стърготини, които имат охлаждащи и защитни свойства, а месеци по-късно го разпръскват из планината. В легендарния австрийски курорт Кицбюел отглеждането на сняг е било толкова успешно, че е удължило ски сезона от средата на октомври до май. Разходите за съхранението са около 165 хил. щ. долара на сезон. По думите на Йозеф Бургер - главен изпълнителен директор на лифта в Кицбюел и на фирмата за "снежните" процедури, "отглеждането на сняг е тяхната застраховка живот". Той и колегите му приемат процеса толкова сериозно, че специални дронове наблюдават покритите със станиол резерви цяло лято.

В бизнеса, зависим изцяло от силната празнична седмица между Коледа и Нова година, добрата подготовка е жизнено важна. А с растящата опасност от затоплянето на климата отглеждането на сняг ще става все по-наложително. Проучване на Cryoshere (списание на Европейския съюз за изучаване на земята) за климатичните промени през 2017-а снеговалежът в Алпите ще намалее със 70% до края на този век.

Съхраняването на снега не е единствената технология, тествана в алпийските курорти. В Австрия прохождащата фирма Neuschnee акцентира върху качеството, а не върху количеството на снеговалежа. Нейната енергийно ефективна технология "изкуствен облак" се изпитва в момента в района на Тирол. Тя използва специални хладилни и овлажнени стаи за създаване на "натурални" ледени кристали от водни капки, които след това се взривяват върху склоновете. Резултатът е лека пухкава пудра, която имитира най-доброто от майката природа. 

Експертите на Neuschnee посочват, че с инсталирането на охлаждаща система ще могат да произвеждат сняг при температури близки до 32 градуса по Фаренхайт (нула градуса по Целзий). Като се има предвид, че традиционните системи за изкуствен сняг работят добре при температури под минус пет градуса по Целзий и произвеждат ледени гранули, технологията на Neuschnee ще подобри в голяма степен условията в планината дори при по-топли зими.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във