Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Крехки са надеждите акциите да изплуват

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

Борсата започна седмицата спокойно и в унисон с очакванията за мързелива лятна търговия. Но последните дни все пак ще се запомнят с рекордите, постигнати от три от официалните борсови индекси на "БФБ-София". С изключение на BGBX40, всички останали индикатори достигнаха стойности, които не сме виждали от началото на финансовата криза през 2008-а. Така например най-старият индекс у нас - SOFIX, приключи сесията във вторник на кота 687.32 пункта и макар че се понижи на следващия ден, в четвъртък сутринта даде сериозна заявка за още по-добър финал на седмицата. Подобна е и настройката на BGTR30, който имаше стойност от 523.41 пункта след края на търговията в сряда, а започна силно и на следващия ден. Дори пренебрегваните напоследък компании от сектора на недвижимите имоти можеха да се похвалят с успешна седмица - индексът, следящ тяхното представяне - BGREIT, също е на върха при ниво от 111.67 пункта, достигнато в средата на седмицата.

Високи цени и обеми имаше при повечето сини чипове. Прехвърлените няколко големи пакета при "Монбат" (11.25-11.40 лв.), както и активната търговия с акции на "Химимпорт" (1.75-1.79 лв.) бяха в основата на сравнително високия седмичен оборот на "БФБ-София".  Останалите традиционни лидери по ликвидност в лицето на "Софарма" (4.37-4.43 лв.), Централна кооперативна банка (1.68-1.70 лв.), "Адванс терафонд" АДСИЦ (2.05-2.06 лв.), "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ (2.17-2.19 лв.) също успяваха да поддържат жив интереса на инвеститори и спекуланти във време, в което мислите на мнозина вече са насочени към предстоящото лято. 

За разлика от ситуацията отпреди няколко седмици, през последните дни акциите на "Доверие обединен холдинг" АД се търгуват доста над нивата, достигнати в разгара на паниката. През по-голямата част от седмицата котировките останаха почти без промяна в диапазона 1.88-1.92 лв. за акция. Сделки не се сключваха често, но обикновено точно това се случва, когато част от "напрежението" по някоя позиция е било освободено по толкова драматичен начин - от 2.13 до около 1.61 лв. за акция в рамките на два-три дни. Колкото до странния случай с очакваното от "всички" поглъщане на холдинга от "Софарма" АД, нова информация засега липсва. Разбира се, това не прави подобно упражнение по-вероятно, но предвид на обтегнатите нерви на акционерите на "Доверие обединен холдинг" всяка форма на информационно затъмнение е добре дошла.

Традиционно равносметки се правят в края на годината, но така човек рискува да пропусне или да забрави важни събития и поуките от тях. На фона на изключително интересната първа половина на годината мисля, че пазарът ни заслужава нещо като минирезюме. Разбира се, няма да се впускам в отегчителни анализи какво се е случило, но бих искал да откроя една интересна нова черта от "характера" на фондовия ни пазар. Сякаш като контратеза на завърналия се оптимизъм сред инвеститорите все по-ясно се откроява подновеният "сепаратизъм" на някои мажоритарни акционери в публични дружества. За разлика от политиката обаче, тук решенията не се вземат след национален реферeндум. Далеч по-просто е, а и по-евтино. Затова и от началото на годината досега пазарът ни  напуснаха или предстои да напуснат поне още шест компании. Не че те са били гръбнак на търговията или нещо подобно, но някои от тях са сериозни играчи в съответните индустрии - "Евроинс" АД, "Биовет" АД и "Дружба стъкларски заводи" АД например. Явно у нас с растежа на бизнеса идва и желанието да не се дели с малките акционери, а публичният статут изведнъж се превръща в огромна пречка. Балканска ли е, или чисто българска черта - това не е толкова важно. Проблемът е, че тъкмо обратното се случва на развитите пазари, към които уж сме се запътили. Да, много от публичните компании са такива само на теория и инвестиционен интерес към тях никога, или поне отдавна, не е имало. Парадоксалното е, че не те се опитват да напуснат пазара, а точно компаниите с най-голям пазарен потенциал - онези, които се намират на границата между "неприятен мажоритар" и "чудесен бизнес".

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във