Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОМПЕНСАТОРНИТЕ АГЕНТИ СЕ ИЗНЕСОХА В ПРОВИНЦИЯТА

След период на бурен спад компенсаторките най-после живнаха. През седмицата техните цени се покачиха с около процент. За поскъпването на компенсационните бонове причината бе по-скоро спекулативна - купувачите им не са участници в приватизацията, а разчитат на бъдещо повишение на цените. Дори минималното търсене бе достатъчно котировките им да се покачат от 14 на 15% от номинала им.
Оборотите на сделките със земеделските книжа продължават да спадат. Някои от активните посредници в търговията с тях успяха да пласират бонове едва за 50-60 хил. лева. А във върхови периоди закупените номинали достигат и до няколко милиона.
Причина за бедния пазар бяха и празниците. Брокери коментират, че част от собствениците на записи още не са влезли в час след четирите почивни дни около 1 май, а пък други направо преминаха към трапезата за Гергьовден. Така или иначе, мислите на водещите играчи са насочени по-скоро към агнешкото печено, а не към иначе вълнуващия и изпъстрен с обрати пазар на компенсаторки.
Цените на записите се повишиха до 21% най-вече заради нарасналото търсене от провинциални инвестиционни посредници. Сега се намираме в период, в който по-активни са агентите на брокерските къщи извън София, обясни участник на пазара. Ситуацията в момента може да се характеризира като период на изкупуване на записи от населението. Затова и посредниците не бързат да повишават рязко котировките. Още повече че няма голямо търсене от страна на приватизатори.
Брокерите очакват през следващите седмици котировките плавно да се покачат. Защото банките и водещите посредници все още държат замразени значителни количества номинали, които не им носят никаква доходност. Така че те ще направят всичко възможно да пласират поне част от книжата си, дори и ако цените мръднат минимално. Което означава, че някакъв бум на този пазар няма да има. Поне до сключването на голяма приватизационна сделка, в която се допуска плащане с тези инструменти.
Такава сделка обаче не се задава на хоризонта. След провала на продажбите на ВЕЦ-овете от каскадата Санданска Бистрица сега очакванията на пазара са насочени към приватизацията на Инкомс телеком холдинг.
Всъщност ясно е, че покачване на цените ще има чак след като се появи сериозно търсене на пазара. А него може да го създаде само Агенцията за приватизация. Ако Левон Хампарцумян не подпише големи сделки, котировките ще се покачват единствено при настъпване на плащания на лихви по ЗУНК-ови задължения на предприятия към държавата. Те стават в началото на всяко тримесечие. Така че нарастване на търсенето, а оттам и на цените ще има вероятно в края на юни, когато ще предстоят поредните вноски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във