Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайският юан отново пада. Задава ли се валутна война?

Китайският юан отслаби позициите си с близо 1% спрямо американския долар в четвъртък и продължи падането си в петък, достигайки най-ниското си ниво за повече от година. Сега той спадна с повече от 8% през последните три месеца на фона на напрежението в световната търговия и опасенията за икономическия спад в Китай.

Анализатори казаха, че най-новото потапяне на юана идва, след като централната банка на Китай посочи, че е готова да приеме по-слаба валута.

Плъзгаща се валута може да помогне на огромната експортна индустрия на Китай да се справи с новите американски тарифи, тъй като прави китайските продукти по-евтини за купувачите, които плащат в долари. Това от своя страна може да даде тласък на икономиката, която отбелязва най-бавния темп на растеж за почти две години - около 7% - през второто тримесечие.

За разлика от долара или еврото, юанът не плава свободно срещу други валути. Вместо това централната банка на Китай - Китайската народна банка - помага за направляването на валутата, като определя дневния диапазон на търговията.

Анализатори от изследователската фирма BMI отбелязаха в петък, че юанът отслабва, защото инвеститорите очакват от банката да разхлаби паричната си политика "в опит да подкрепи икономика", включително и търговска война със САЩ.

Съединените щати и Китай си наложиха взаимно допълнителни тарифи за внос на стоки, а президентът Доналд Тръмп отново заплашва, че пак ще удари китайския износ.

По-слабият юан рискува да увеличи напрежението в търговията с администрацията на Тръмп, която многократно обвинява Китай, че поддържа своята валута изкуствено ниска, за да подкрепи огромната си експортна индустрия.

Последните отклонения накараха Тръмп да се оплаче в интервю за CNBC в четвъртък, че юана "пада като скала" срещу долара.

"Нашата валута се вдига, трябва да ви кажа, че това ни поставя в неблагоприятно положение", добави Тръмп.

Според анализатори обаче е малко вероятно Китай да използва по-слабия юан като оръжие в търговската война.

Ако юанът падне твърде бързо, той би могъл да накара парите да излязат от Китай, тъй като инвеститорите губят доверие и се стремят да го разменят за активи в долари и други валути, пише CNN.

"Китайските власти вероятно ще попречат на валутата да се движи твърде рязко във всяка посока", каза Хана Андерсън, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management.

Facebook logo
Бъдете с нас и във