Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИЗНОСЪТ Е ПО-ИЗГОДЕН

Няма никакво съмнение, че все по-голям дял от качествените български храни ще заминава зад граница. Така производителите си осигуряват валутни постъпления и се настаняват на пазари с по-високи цени и потребителски капацитет. Сред отраслите с най-големи експортни възможности е този на млечните продукти. Затова и ръстът на износа при него е най-впечатляващ. По данни на земеделското министерство през 2003-а сме изнесли два пъти повече млечни продукти в сравнение с 1999 година. Експортът им е достигнал нива от 14 000 тона. За сравнение, през 1989 г., когато е имало голям търговски стокообмен с бившия Съветски съюз, износът на млечни продукти е бил 20 000 тона. Днес повечето от този експорт - над 75%, е насочен към страните от Европейския съюз. Една от основните причини, изтъквани от специалистите, е подобряване на качеството на изкупуваното мляко. През 2003 г. например са произведени над 100 млн. т първокачествено мляко, докато през 2001 г. то е било 60 млн тона.Друга е картината при българското свинско месо и колбасите, произведени от него. Те не са разрешени за износ в ЕС. За там засега изнасяме най-вече говеждо месо, птици и субпродукти (гъши дроб).

Facebook logo
Бъдете с нас и във