Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Изкушението "Биткойн"


Биткойн манията се засилва.


Цената на виртуалната валута скочи до невероятни нива и мнозина се питат какво се крие зад този феномен или докога ще издържи този сапунен мехур, обвил най-популярната криптовалута?

Силен тласък на биткойна даде започналата в края на миналата седмица търговия с негови фючърси.

 

Борсата Chicago board options exchange стана първият оператор, който откри търговията  с фючърси на 10 декември. Покупката на фючърси е един от най-популярните начини за инвестиция, защото по този начин тя става на предварително определена цена с доставка на бъдеща дата. В конкретния случай на чикагската борса това е 17 януари догодина. Иначе, в края на търговията на фючърси на биткойн цената им достигна невероятната стойност от 18 010 долара.

Един от първите финансови продукти на криптовалутата бе предложен под борсовия символ ХВТ на цена 15 000 долара. Последваха колебание и силен трафик, който блокира достъпа до борсовия сайт през първите 20 минути. След това биткойнът излетя към цена от 17 750 долара, а малко по-късно достигна 18 010 долара на фючърсите с доставка през януари. Съответно бяха сключени около 1694 сделки.

Финансовите инструменти, предложени от Чикагската борса, са първата официална възможност за инвеститорите да оперират с виртуални пари. Досега те се въздържаха заради липсата на регулация и прозрачност. Заради тези две причини много от експертите се опасяват, че търговията с тези пари може да бъде манипулирана. Излизането на биткойна на борсата обаче го легитимира като актив, както всички други, които могат да се търгуват. Признаването от Уолстрийт е първи етап в амбициите, заявени от криптовалутата, да стане масов актив, подобен на златото.

На първата сесия JPMorgan, Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup и Barclays - тоест големите банки отказаха да бъдат посредници на хората, които искат да инвестират в биткойни. Само Goldman Sachs и ABN Amro направиха това за ограничена част от своите клиенти, за да ограничат рисковете от волатилност на биткойна. За да избегнат лошите изненади, те бяха поискали предварително от участниците да разполагат с минимум 44% от сумите в долари по данни на борсата. Обикновено трейдърите трябва да разполагат с 10% от залозите.

Биткойнът ще продължи настъплението си на 18 декември и на другата чикагска борса -Chicago Mercantile Exchange.

Всъщност истерията по криптовалутите продължи и през тази седмица, след като стана ясно, че на пазара се появяват все повече инвеститори, които теглят заеми и дори ипотекират единствения си дом, за да купуват биткойни. Новината съобщи американската телевизия CNBC. Според Джоузеф Борг, президент на Северноамериканската асоциация на инвеститорите (NASAA), започналата неотдавна фючърсна търговия с биткойни не бива да се разглежда като приемане на криптовалутата във финансовия мейнстрийм и не е доказателство за стабилност. "Криптовалутите не подлежат на регулация, все още никой не е измислил как да постигне това. Гледаме на търговията с тях като на размяна на пари, но това не важи за цялото биткойн пространство", коментира Борг. Той смята, че блокчейн технологията ще продължи да се използва и занапред, но спекулативният интерес на инвеститорите може да подкопае бъдещето на самия биткойн.

Борг е притеснен също така, чe в нaй-пoпyляpнaтa виртуална валута ca тръгнали дa инвecтиpaт дopи тези, които разполагат cъc cъвceм мaлĸи cпecтявaния. Зaпoчнaлa e cъвceм нoвa фaзa - зa дa зaĸyпят битĸoйни, мнозина пoeмaт cepиoзни финaнcoви pиcĸoвe. “Xopaтa зaпoчнaxa дa тeглят заеми зa зaĸyпyвaнe нa битĸoйни, взeмaт ĸpeдитни ĸapти, тeглят ипoтeчни ĸpeдити, oбeзпeчeни c цялoтo имyщecтвo”, oпиcвa мaщaбитe нa случващото се Бopг. Cлeд peзĸия cĸoĸ нa ĸypca сякаш всички се заинтересуваха oт битĸoйнa. B ĸpaя нa нoeмвpи - caмo зa ceдмицa, нa бopcaтa Соіnbаѕе ca cъздaдeни нaд 300 000 нoви битĸoйн пopтфeйли. “He бивa дa пocтъпвaт пo тoзи нaчин възpacтнитe cъc 100 хил. долара гoдишнa зaплaтa, ипoтeĸa и двe дeцa в ĸoлeжa“, отбелязва Бopг. Но все пак той не се cмята зa пpoтивниĸ нa битĸoйнa и e нa мнeниe, чe блoĸчeйнът и ĸpиптoвaлyтaтa зaeднo c нeгo щe пpoдължaт дa cъщecтвyвaт.

Битĸoйн мaниятa не подмина даже Ceвepнa Kopeя. Анaлизaтopи твърдят, че в изoлиpaнaтa дъpжaвa не само eĸcпepти, но и пpeдcтaвитeли нa влacттa "ĸoпaят" дигитaлни пapи, за да ги изпoлзвaт зa извъpшвaнeтo нa дигитaлни плaщaния. "Хopa oт Ceвepнa Kopeя aтaĸyвaт бopcите зa тъpгoвия с ĸpиптoвaлyти - казва пред СNN Лии Дoнг-гyeн, ĸoйтo e диpeĸтop нa южнoĸopeйcĸaтa aгeнция зa интepнeт cигypнocт. - He знaeм ĸoлĸo тoчнo e билo oтĸpaднaтo oт Πxeнян ĸaтo ĸoличecтвo, нo знaeм, чe пoлициятa e пoтвъpдилa xaĸepcĸитe дeйcтвия". Cпopeд инфopмaциятa aтaĸyвaщитe ca ce фoĸycиpaли въpxy чeтиpи paзлични бopcи в Южнa Kopeя, ĸъдeтo ce тъpгyвaт битĸoйни и дpyги дигитaлни пари. Kpaжбитe ca били извъpшeни мeждy юли и aвгycт.

"Би мoглo дa ce пpeдпoлoжи, чe няĸoи ca cпeчeлили мнoгo, ĸaтo в мoмeнтa cтoйнocттa нa битĸoйна e знaчитeлнo пo-виcoĸa, oтĸoлĸoтo пpeз лятoтo", посочва Бpeйc Бoлaнд oт cингaпypcĸaтa фиpмa зa ĸибepcигypнocт FіrеЕуе. Очaĸвaнията са aтaĸитe дa пpoдължaт и даже дa зaчecтят cлeд пocĸъпвaнeтo нa ĸpиптoвaлyтитe.

Междувременно скептицизмът към виртуалните пари, особено в Европа, продължава да е солиден. Германската "Дойче Банк" разпространи списък с 30-те възможни рискове за световните финансови пазари през 2018-а, изготвен от нейния главен международен икономист Торстен Слок. Водещо място в този списък заема биткойнът, като опасенията са, че една негова катастрофа може сериозно да навреди на доверието на инвеститорите на дребно.

Членът на УС на Европейската централна банка Евалд Новотни пък заяви на 11 декември, че Европейският съюз трябва да обмисли сериозно регулирането на бизнеса с биткойни с мотива, че има риск от изпиране на пари. Централните банки се безпокоят, че ще бъдат обвинявани, ако все още нерегулираният пазар на новия вид валута се срине.

"Само заради мащаба със сигурност става все по-необходимо да коментираме дали и в каква форма са необходими регулации”, смята Новотни, който е и гуверньор на централната банка на Австрия. "От една страна, дори и малките кредитори са подложени на стриктен контрол, що се касае до прането на пари. От друга обаче, дори големи сделки с биткойни засега се случват без каквито и да било проверки", подчертава Новотни. Неговото становище е, че това е работа на Евросъюза, а не на ЕЦБ.

Въпреки че няма официални данни, Австрия изглежда привлича компании, продаващи биткойни, защото се смята, че там е сравнително лесно да се получи лиценз за работа, продължава Евалд Новотни. По думите му "имаме индикации, че тук, в Австрия, съществува по-лека, по-проста регулаторна рамка, отколкото в Германия… и следователно виждаме и тенденция такива лицензи да се дават все повече".

Предупреждения идват и извън Европа. Асоциацията на търговските камари в Индия призова местното правителство да предприеме законодателни действия срещу биткойна и другите цифрови инструменти. Тя изрази загриженост за екологичното въздействие от добива на биткойни, както и че все повече индийски компании използват предварителната продажба на монети (ICO) като средство за финансиране.

Хонконгската комисия по ценни книжа и фючърси също предупреди търговците за рисковете, които се крият в търговията на нерегулирани биткойн фючърсни пазари. А Китайската народна банка отиде още по-далеч, като забрани всички първични предлагания на криптомонети (Initial coin offerings - ICOs) и затвори местните борси за дигиталните пари. Рестрикциите предизвикаха истинско сътресение в бранша, но скоро след това пазарите свикнаха с новите реалности - търговците изнесоха извън Китай активите си, инвеститорите намериха нови начини за обмен на биткойни, а цената на криптопарите достигна нови върхове.

Независимо от всичко централната банка на Китай е убедена, че е постъпила правилно. "Ако не бяхме взели тези мерки, Китай все още щеше да държи около 80% от световната търговия. Представяте ли си какво щеше да означава това днес при тези цени?  Мислейки в тази посока, направо изпитвам ужас", отбеляза подуправителят на финансовата институция Пан Гонгшенг по време на финансов форум в Шанхай. Според него по един или друг начин биткойнът ще умре - или ще има масова кражба, или ще се провали блокчейн технологията зад криптовалутата, или ще бъде наложена повсеместна забрана. Той цитира скорошна публикация на икономиста Ерик Пике във френския вестник "Ла трибюн", която сравнява биткойните с манията по лалетата в Холандия през XVII век. "Пазарът може да остане ирационален по-дълго, отколкото вие може да сте платежоспособни. Затова единственото нещо, което остава да направите, е да седнете на брега на реката и да видите как един ден тялото на биткойна преминава покрай вас", обяснява Гонгшенг, цитирайки древния китайски философ Лао Дзъ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във