Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите в дълг търсят сигурност

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

През изминалата седмица инвеститори и анализатори бяха силно фокусирани върху случващото се във Великобритания. На политическата сцена  на Острова  бе повече от интересно, защото  във вторник сделката за излизане от ЕС, договорена от правителството на Тереза Мей, бе разбита на пух и прах в тукашния парламент. Това доведе до процедура за вот на недоверие към правителството , което донякъде очаквано  загуби  с малка разлика и така Мей  отново  трябва да предоговаря условията по Брексит, макар и без сериозна  парламентарна подкрепа. В резултат на това волатилността на британските пазари през седмицата бе сериозна, а джилтовете се търгуваха в тесни рамки, но със сериозни изменения в цените им. В крайна сметка очакванията на политическите анализатори са, че Брексит без сделка няма да има, което доведе до известен ръст на доходността на  десетгодишните  джилтове, която за седмицата се равняваше на 1.5 базисни точки до 1.303 на сто.

В Европа като че ли рисковете от евентуална рецесия в еврозоната се повишават. След негативните данни за ръста на БВП на Германия и Италия през третото тримесечие на 2018 г.  всички погледи са вперени в тези за четвъртото, които ще бъдат публикувани през февруари. Докато рисковете за първите остават съвсем минимални, то ситуацията на Ботуша е притеснителна. Въпреки това промяната в тона на популисткото италианско правителство и постигането на бюджетно споразумение с ЕК дадоха своите положителни резултати. На проведен през седмицата аукцион за петгодишни книжа коефициентът на покритие бе над 3 пъти, което даде увереност на инвеститорите в италиански дълг. Седмичното понижение на доходността по италианските десетгодишни книжа след него се равняваше на цели 12 базисни точки до 2.731 на сто. Испания също бе на печелившата страна, като десетгодишните ДЦК на кралството се търгуваха при доход от 1.348% в края на седмицата, формирайки спад от 9.6 базисни точки.

В ядрото на еврозоната инвеститорите все още като че ли търсят сигурност. След като в изказването си пред Европарламента в сряда президентът на ЕЦБ Марио Драги, не даде никакви сериозни уверения за евентуалните лихвени повишения през тази година, инвеститорите заложиха на бундовете. Доходността по десетгодишните немски ДЦК видя седмичен спад от 1.8 базисни точки до 0.219 на сто. В същия матуритет френският доход се понижи с 3.9 базисни точки до 0.622 на сто.

В САЩ седмицата бе по-скоро спокойна. На фокус бяха годишните финансови резултати на водещите банки, повечето от които изненадаха инвеститорите със слабото представяне на търговията с инструментите с фиксиран доход. Президентът Тръмп и мнозинството демократи в Конгреса пък засега не могат да намерят общ език по договарянето на бюджета и отварянето на правителството, което повишава рисковете в краткосрочния период. Доходностите по десетгодишните трежърита отбелязаха седмичен ръст от 1.3 базисни точки до 2.715 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във