Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите да се абстрахират от емоциите

Щатският долар навлезе на 2 юли ударно в третото тримесечие, печелейки от ескалиращото напрежение в световната търговия и от политическите трусове в Европа. Което тласна инвеститорите към зелените пари като най-надеждно убежище за активите им. 

Пазарните играчи са съсредоточили вниманието си върху 6 юли, когато влизат в сила щатските мита върху китайски внос за 34 млрд. щ. долара. Както и върху публикуваните през последните дни два обзора на китайския производствен бранш, сочещи омекване на активността  отчасти заради по-слабия внос.

По оценка на Оливър Джоунс - пазарен икономист в "Кепитъл икъномикс" в Лондон, дори световните и търговските проблеми да отстъпят, зелените пари ще съхранят мощта си заради паричната политика на Федералния резерв и очакванията за нови две увеличения на щатските лихвени проценти до края на 2018-а.

Не са за пренебрегване и силните фундаментални показатели на американците. Индексът, отчитащ активността в производството, е достигнал 60.2 пункта през юни, като е отчетен подем и на новите заявки за износ. А строителните разходи през май са нараснали с 0.4 процента.

Еврозоната също не остава назад. Германският канцлер Ангела Меркел "спаси кожата", като договори компромисно споразумение за бежанците с партньорите си от Християнсоциалния съюз. Активността в бранша на услугите на блока на еврото пък е била по-висока от първоначалната си оценка през юни - индикатор за подем на растежа на общността. Сборният индекс, отчитащ ръста на секторите на производството и на услугите, се е повишил до 55.2 пункта през юни при първоначална оценка от 55 точки и срещу 53.8 пункта през май. Оптимизмът на бизнеса  от своя страна  е нараснал за първи път за последните четири месеца, като подем е отчетен при новите заявки и на заетостта. Индексът, следящ активността на сектора на услугите, се е изкачил до 54.9 пункта, което подсказва растеж на еврозоната от малко над 0.5% през второто тримесечие срещу 0.4% през първото. По държави  подемът на секторите на услугите в Германия и в Италия е най-висок от четири месеца насам, а във Франция е бил най-силен за последните два месеца. Единствено Испания отчита спад на растежа на бранша. 

На фона на националния празник на Щатите (4 юли) и в очакване на още новини  щатският долар консолидира спечелените 5% през последните три месеца. Еврото леко укрепна до 1.1640 щ. долара. Швейцарският франк получи подкрепа от статуса си на спасително убежище при кризи и се повиши до 1.1550 за едно евро.

Най-зле се представят валутите на развиващите се пазари, като най-високи са колебанията на китайския юан. Пекин обеща да не използва валутата като оръжие в търговската война с Вашингтон, въпреки че централната банка на страната би предпочела по-слаба национална парична единица. Засега китайците изчакват маневрите на американците, за да нанесат ответен удар.

Стратези на "Ю Би Ес уелт мениджмънт" предупреждават, че най-високият риск за инвеститорите до края на 2018-а е да се поддадат на емоциите и да продадат спонтанно акциите си. Те посочват, че много пазарни играчи се влияят от краткосрочните рискове и не обръщат достатъчно внимание на дългосрочния растеж, поради което губят доходи. Например  щатският индекс S&P 500 е нараснал със 114% през последното десетилетие, а европейският Stoxx Europe Index - с 36 процента.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2626 млн. евро (5135 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.24% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във