Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Играчите с банкови акции улавят мига

Ентусиазмът, в борсовата търговия на "БФБ-София" от последните месеци отстъпва място на деловия реализъм. Притежанието на акции вече е следствие от повече анализи и оценка на компаниите. Позитивните данни от отчетите им очертаха видимо границата между печелившите и губещите. Макар и по-бавно, възходът на основния индекс SOFIX се запази и през април. Измерителят на сините чипове се повиши с 3.68% - до 657.29 пункта, и свой принос за това дават Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка.

Общо взето, поводите за радост на инвеститорите през април не бяха много. Повечето от тях са свързани по-скоро с бъдещи възможности за печалби - например обещаната от управляващите подкрепа за капиталовия пазар (когато и да се случи това) или одобрението, което "БФБ-София получи за създаване на нов борсов пазар BSE International, на който ще се сключват сделки с емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати вече до търговия на регулиран пазар на страна членка на Европейския съюз. Бизнесът предложи общо 14 мерки за съживяване на капиталовия пазар, но повечето от тях се нуждаят от законодателната подкрепа на управляващите, за да станат реалност. 

Банковите акции са сред факторите, които движат пазара в момента, и определено носят много позитивни трепети за собствениците си. Доволни бяха акционерите и в четирите публични банки. Техните книжа достигнаха доста по-високи ценови стойности. А това пък вдигна на свой ред и пазарната им капитализация. Повечето от инвеститорите се възползваха от повишаващите се котировки и превърнаха вложението си в печалба. Други пък пресмятаха бъдещите си приходи от очаквания ръст на цените на банковите акции.

В крайна сметка статистиката отчете тройно повече изтъргувани акции. В двадесетте борсови дни на четвъртия месец собственика си смениха 1 326 242 броя от тях при 417 296 през март.

Биковете определено се развихриха при търговията с книжата на

Първа инвестиционна банка

Това е и причината за продължаващото им поскъпване. Сделките се сключваха в доста широки граници, което привлече и нови играчи. Резултатът от това е, че бяха изтъргувани по-голям брой акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ). За април те са 369 607, което е двойно повече в сравнение с март, което постави кредитната институция сред най-търгуваните компании на "БФБ-София" през четвъртия месец.

Положителните новини около ПИБ продължиха да тласкат нагоре котировките, а атрактивните цени разшириха кръга и напомпаха активността на инвеститорите.

В края на април третата по големина на българския пазар Първа инвестиционна банка обяви, че търси стратегически партньорства или нови ключови инвеститори. От съобщението до "БФБ-София" и до медиите стана ясно, че банката е наела Citigroup Global Markets за финансов съветник при избора на възможностите за развитие на банката. Заедно с това към края на първото тримесечие на 2017 г. ПИБ отчита изпълнение на конкретните мерки за повишаване на капитала си и заедно с печалбата от 266 млн. лв. преди данъчно облагане и провизии от миналата година формира препоръчания от БНБ капиталов буфер.

Книжата на ПИБ трупаха стойност през всяка една от борсовите сесии, а втората седмица от април нажежи още страстите около тях, след като цените на банката прескочиха важната за тях граница от пет лева. В следващите търговски дни акциите на кредитната институция пълзяха нагоре по ценовата стълбица и успяха да добавят 1.262 лв. към най-ниската си котировка за април. Наддаването продължи до последния ден, а платените 5.791 лв. за един брой фиксираха най-високата цена за месеца. През март инвеститорите можеха да си купят такива книжа най-много за 4.947 лева.

Тъй като търговията с акциите на ПИБ през април добави шестнадесет стотинки над стойността им в края на март, оценката на банката веднага отчете това увеличение. Според инвеститорите на 28 април ПИБ струва 637.01 млн. лв. и тогава е най-скъпата публична компания на "БФБ-София".

Ентусиазмът на търговците около акциите на ПИБ помогна и двете им гранични цени да достигнат нови равновесни нива, при това най-високите за 2017-а.

Без да има особени корпоративни новини покрай

Централна кооперативна банка

около книжата й продължават да се вихрят инвеститорските страсти. За радост на инвеститорите добавянето на стойност вдигна още цените на акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и те вече значително надскачат мартенските. Това логично вдигна и пазарната капитализация на дружеството.

Началото на април не беше много обещаващо. Търговията започна от най-ниските нива за месеца - 1.494 лв. за един брой. Добрата новина за инвеститорите е, че все пак макар и дъно, то е най-високото през 2017-а.

В следващите дни обаче борсовият ентусиазъм и случващото се в банковия сектор продължиха да тласкат нагоре и котировките на акциите на кредитната институция, които с лекота прескочиха над 1.50 лв. за дял. А добрите финансови резултати дават допълнително "гориво" за превземането и на нови върхове през следващитие месеци, прогнозират анализаторите.

В средата на месеца очакванията на борсовите играчи бяха възнаградени - котировките на книжата на ЦКБ стигнаха до 1.595 лв. за един брой. Тази цена е с една стотинка над най-високата от март, но въпреки това инвеститорите не продаваха, а само трескаво пресмятаха печалбите си.

Това обаче се отрази и върху обема на изтъргуваните книжа на Централна кооперативна банка. През април брокерите помогнаха за прехвърлянето на 128 031 броя, докато през третия месец бяха сключени сделки за покупко-продажба на 239 129 акции. Тази понижена активност свали ЦКБ от пиедестала като най-ликвидната позиция на "БФБ-София".

През втората половина на месеца последва корекция надолу, но котировките останаха над тези от март. А тъй като цената в последния ден на април е с десет стотинки над тази от края на третия месец, съответно и пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт" подскочи нагоре. Така според борсовите участници оценката на кредитната институция е нараснала с около десет милиона и е 174.937 млн. лева.

Интересът към търговията с книжата на

Българо-американска кредитна банка

нараства през тази година заедно с повишаването на цената им. Въпреки отброените от статистиката единадесет борсови сесии, в които продавачите и купувачите не са си стиснали ръцете, офертите им видимо следваха възходяща посока през април. За първи път през 2017-а във всички борсови дни котировките на книжата на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) бяха над 6 лв. за един брой. Те се доближиха и до нивото от 7 лв. за една акция, което прескочиха през март, но тогава не успяха да се задържат над него.

Отклоненията в котировките, характерни за тези книжа през сегашната година, обаче добавиха 1.201 лв. към цената, която инвеститорите трябваше да платят, за да ги включат в портфейла си. И така най-ниската стойност за акциите на БАКБ се вдигна до 6.50 лв. за един брой.

По-нататък наддаването продължи, а ентусиазмът на борсовите играчи стигна само до 6.938 лв. (на 20 април). В крайна сметка тази цена се оказа най-високата през четвъртия месец, но цитираната котировка изостана с шест стотинки под върха за март.

Губейки от стойността си в последните дни и при явното нежелание на инвеститорите да сключват сделки, търговията с акциите на БАКБ затвори месеца при 6.80 лв. за един брой, или с двадесет стотинки под цената в последния ден на март. По този начин банката на Цветелина Бориславова загуби 2.86% от оценката си и на 28 април струваше 167.901 млн. лева.

Интересът и търговията с тези книжа станаха причина между портфейлите на инвеститорите "да прелетят" 27 282 акции на БАКБ, а са били едва 3111 броя през март.

Между 2.518 и 2.55 лв. за един брой се лутаха офертите за акциите на

ТЕКСИМБАНК

през април. Това бяха очертанията на двете гранични стойности за тези книжа. Четирите борсови дни, в които имаше сделки, не внесоха големи ценови промени, но обемите на прехвърлените книжа са внушителни. Общо 801 322 броя смениха собственика си, което говори за предварително договорени пакети. 

По-високата цена в последния ден на април (с тридесет стотинки) спрямо края на март вдигна значително и пазарната оценка на ТЕКСИМБАНК. С добавените над 8 млн. лв. според инвеститорите тя струва 71.387 млн. лева.

Предпазливост - това характеризира борсовата търговия у нас през тази година. Въпреки че статистиката на БНБ отчита все по-ниска доходност за спестяванията на гражданите в банкови депозити, очакваното активизиране на "БФБ-София" не се вижда.

Ясно е, че отново няма да има дивиденти от публичните банки, но пък търговията с акциите им създава достатъчно положителни емоции през тази година. Така че тези, които днес се запасят с такива книжа, може да се окажат сред печелившите в следващите месеци...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във