Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Игра на тръмпове

След като на 26 юни стойността  на еврото излезе за кратко над 1.17 щ. долара,  ден по-късно тя се върна обратно и в следобедната търговия на 27 юни падна под 1.16 щ. долара. Пазарният  смут се дължи на  световната търговска битка, която подхвана  щатския президент Доналд Тръмп срещу нациите, "обиращи" американските компании. През последните дни доминираха страховете от всеобхватна търговска война между Вашингтон и Пекин, които натиснаха надолу не само китайския юан и акциите на китайските фирми (особено на онези с доларови задължения), но и валутите и активите на развиващите се пазари. При това  въпреки данните за ръст на печалбите на китайските компании от индустриалния сектор  и въпреки че реториката на президента Тръмп се поукроти. Сред малкото печеливши валути са японската йена и швейцарският франк - доказаните спасителни пристани при конфликти от всякакъв характер.

Анализатори от "Сосиете Женерал" очакват международните  търговски търкания да продължат, което ще натежи на световния растеж и ще изпрати в историята съществуващия в момента възходящ икономически цикъл. А най-потърпевши ще са високодоходните валути, паричните единици с по-висок риск и валутите на онези стопанства, които са силно зависими от търговията като канадския и австралийския долар.

Стратези на "Голдмън Сакс" твърдят, че Китай ще премине по-успешно през търговските битки, като отслаби валутата си, вместо да продава огромните си вложения в щатски облигации от грубо 1.8 трлн. щ. долара. Това сочат симулациите на модела, използван от щатските банкери. Китайската парична единица, която се търгува зад граница, е загубила 2.34% към зелените пари от началото на юни - повече от девалвацията от почти 2% към долара през август 2015-а. Икономистите на "Голдмън Сакс" прогнозират, че 5% обезценка на китайския юан ще повиши растежа с 0.4% - доста по-приемлив подход от продажбите на щатски дълг, които биха довели до 0.1% намаление на щатския БВП и биха ударили и други стопанства по света като Канада и Мексико.

Междувременно започнаха да се надигат и страховете от нова рецесия, която ще даде повод на паричните стратези на Федералния резерв да направят пауза в поддържането на  възходящ  лихвен цикъл. Основания им дава кривата на доходността на щатските облигации, която не е била така равна от години, което пък е сигурен предвестник на рецесията. По оценка на Пийтър Хупър - главен икономист на поделението на "Дойче Банк" в Ню Йорк, наложените мита от щатската администрация ще отнемат 0.1% от увеличението на БВП, което се очаква да достигне 3% през тази година. Този натиск ще достигне 0.3-0.4%, ако Тръмп обложи с 10% вноса на китайски стоки за 200 млрд. щ. долара и с 20% доставките на коли от Европейския съюз. Ефектът ще е още по-голям, ако растящото напрежение засегне потребителите, бизнеса и доверието на инвеститорите. С тези сметки е съгласен и Марк Занди - главният икономист на "Муудис аналитикс".

Централните банкери  започват да следят с по-голямо внимание обстановката. Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл коментира на 20 юни, че той и колегите му вече чуват, че компаниите са започнали да отлагат инвестиционните си намерения и наемането на работна ръка заради несигурното бъдеще. Кристиян Келер - шеф на икономическите проучвания на "Барклейз", смята, че Щатите са по-подготвени за търговската война, отколкото  Европа, Китай и други държави, защото икономиката е в основната си част национално ориентирана. Износът е имал 12% дял от БВП през 2016-а срещу почти 20% за Китай и 43% за ЕС, сочат данни на Световната банка.  

Все по-голям брой мениджъри на хеджингови фондове обявяват, че очакват пазарен хаос, подобен на трусовете след краха на високотехнологичните фирми през 2000-а или след финансовата криза от 2008-а. 

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2264 млн. евро (4428 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.3% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във