Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Япония ще емитира електронна валута

Консорциум от банки, водени от "Мидзухо файненшъл груп" и "Джъпен поуст бенк", са получили подкрепата на "Бенк ъф Джъпен" и на японските финансови регулатори да емитират J Coin - електронна валута, с която потребителите да плащат за покупките си и да правят парични преводи. Японският банков гигант "Мицубиши Ю Еф Джи файненшъл груп", който разработи  алтернативната "монета" MUFG Coin по технологията за генериране на дигитални пари, също обсъжда възможността да се включи в инициативата J Coin.

J Coin ще функционира в тандем с йената, без да я замества, а  курсът на обмен ще е едно към едно. Транзакциите ще се осъществяват чрез приложение на смартфоните, а плащанията в магазините ще се потвърждават от четци на  специални матрични баркодове QR. Банките няма да искат комисионни за услугата, но в замяна ще събират повече данни за разходните навици на потребителите.

Основната цел на мероприятието е да се демонстрират възможностите на Япония в сферата на финансовите технологии по време на Олимпийските игри в Токио през 2020-а, когато стотици хиляди туристи се очаква да посетят Страната на изгряващото слънце. От друга страна, водещите японски банки лобират усърдно за електронната валута пред местното правителство и пред финансовите регулатори заради заплахата от услугата Alipay, предлагана от китайския конгломерат "Алибаба" в няколко японски градове, включително и в столицата. Мотивите им са, че чрез платформата за разплащания чрез мобилни телефони Alipay данни за японските потребители ще бъдат изпратени в Китай.

J Coin трябва да "отбие" японците от тежката им зависимост от кеша, чийто дял в общия размер на транзакциите е 70 процента. Той е по-висок от която и да било от развитите икономика, успели да редуцират разплащанията в брой до средно 30 процента.

Японските банери са изчислили, че новата система J Coin ще влее допълнително 10 млрд. йени в японското стопанство. Те ще дойдат от намалените разходи за управление на кешовите сделки и от премахнатите комисионни за сетълмънт на търговците на дребно и на потребителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във