Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хипотеза: Светът е на прага на остър дефицит за долари и възможна нова ликвидна криза

Световните пазари изпитват невиждан дефицит на американски долари – нещо, което не се е случвало през последните шест години. Цената на привлечената американска валута чрез крос-операции е скочила през ноември и продължава да расте. За последен път такова състояние на световните парични пазари се е наблюдавало през пика на дълговата криза в еврозоната, пише американският вестник The Wall Street Journal.

Банки и корпорации използват суоп операции като инструмент за получаване на американски долари срещу залог на други валути. И именно процентният спред при привличането на долари срещу залог на други валути - или динамиката на крос-валутна основа, показва предпочитанията на инвеститорите. Ако тази база се окаже още по-отрицателна, чуждестранните банки са готови да платят и по-висока премия за долари на междубанковия пазар.

Средното ниво на крос-валутния базис по долара през последния месец се е спуснало до минус 25,9 базисни пункта, а особен рекорд се очертава в зоната на еврото, където този показател падна до минимума от 2011 г. насам — минус 97,1 базисни пункта. Подобна ситуация се очертава и с японската йена (минус 77 базисни пункта) и с британския паунд. Във Великобритания американските долари са поскъпнали максимално от 2008 г. насам.

Пазарите са свикнали с факта, че в края на всяка календарна година се наблюдава дефицит на американска валута, но размерът му тази година и очертаващите се обеми на дефицита, са твърде редки, смятат анализатори. Ако преди седмица-две можеше да се говори за обикновена ситуация на пазара, то сега положението взема тревожни размери. Причината за тази аномалия се крие в два фактора. Първо, ФРС на САЩ започна да съкращава своя баланс със скорост 10 млрд. долара на месец, което усложнява пазарната ситуация с доларовата ликвидност. По този начин регулаторът иска да изтегли от обръщение доларите, напомпани в паричния оборот за времето на кризата. А става дума за стотици милиарди долари.

Второ, участниците на пазара вече се готвят за голямата репатрационна кампания по връщане в САЩ на парите на американските корпорации, депозирани в чужбина.

Администрацията на президента Доналд Тръмп, в рамките на новата данъчна политика, планира да върне в САЩ близо 2,5 трлн.долара. Тези фактори са способни да приведат в движение паричната ситуация на пазара и да доведат до снижаване на достъпността на американската валута, въпреки че на световните пазари има голяма потребност от зелени пари заради огромния американски дълг.

Експертите вече бият тревога, че с ограничаването на достъпа до доларите вероятно ще възникне нова световна криза с ликвидността, която може да инициира нова системна световна финансова криза и глобална рецесия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във