Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГЕРМАНСКИ ИКОНОМИСТИ НАСТОЯВАТ ЗА ДАНЪЧНИ НАМАЛЕНИЯ

Шестте водещи икономически института на Германия, включително базираният в Мюнхен Ifo и берлинският DIW, настояха новите лидери на страната да изпълнят предизборните си обещания и да облекчат данъчното бреме за местния бизнес, което ще му помогне по-успешно да се конкурира със съперниците. Засега изгледите за провеждането на по-приятелска за местните фирми политика са нищожни. В хода на преговорите управляващата коалиция изключи възможността да се намалят данъците върху доходите, които плащат частните компании и физическите лица и е много вероятно да отхвърли и плановете за намаление на корпоративния данък, внасян от по-едрите дружества. Всичко ще се изясни до 12 ноември, когато социалдемократите и християндемократите трябва да представят своите политически програми.
В хода на предизборната си кампания новият канцлер на Германия Ангела Меркел обеща да намали най-високата данъчна ставка по доходите, която плащат 80% от германските компании, от сегашните 42 на 39%, както и да снижи отчисленията им за социално осигуряване. Тя обеща също да понижи корпоративния данък от 25 на 19 процента. С този налог се облагат 16% от местните фирми, включително онези, чиито акции са включени в борсовия индекс DAX 30. По изчисления на икономисти, усреднената обща данъчна тежест от 39% на германския бизнес е по-висока от данъците във Франция и Великобритания.
Шестте водещи германски икономически института сега искат Меркел да удържи и на обещанието си да ореже субсидиите, които в момента облагодетелстват малцина. Бюджетът на Германия се е лишил от 156 млрд. евро в резултат на данъчни облекчения за винопроизводителите, купувачите на собствени жилища и ползващите карти за транспорта.
Определеният за финансов министър социалдемократ Пер Щайнбрюк заяви обаче през седмицата, че ще съсредоточи усилията си върху намаляването на бюджетния дефицит на Германия, за да може до 2007-а той да падне под 3% от БВП, каквито са изискванията на Пакта за стабилност и растеж на Европейския съюз.
Шестте икономически института очакват БВП на страната през идната година да нарасне с 1.2%, а не с 1.5%, както прогнозираха през април. Тазгодишният икономически ръст вероятно ще достигне 0.8 процента. Институтите са направили прогнозите си на базата на приета средна цена на нефта от 60 щ. долара за барел, на еврото - от 1.20 щ. долара, и при половин процент увеличение на основната лихва на еврозоната през 2006-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във