Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Франкът влезе в правия път

Швейцарската валута е на символично разстояние от най-сърцато защитаваната граница на световните пазари. В късния следобед на 18 април тя падна до най-ниската си за последните три години цена към единната европейска парична единица от 1.1982 франка за едно евро. Това е  на косъм от 1.20 франка - минималната стойност, която Националната банка на Швейцария бе забранила да бъде прекрачвана. "Табуто" бе в сила до януари 2015-а и на всеки опит за нарушаването му швейцарските централни банкери отговаряха с неограничени интервенции на валутния пазар.

Нивото от 1.20 франка за евро е до голяма степен символично, доколкото експерти оценяват реалната стойност на швейцарските пари в диапазона между 1.20 и 1.30  франка за едно евро. Поевтиняването на  франка дава шанс на председателя на централната банка на страната - Томас Йордан, и на колегите му да започнат да претеглят варианти за връщане на националните лихвени проценти обратно на положителна територия след продължилата  десет години неконвенционална монетарна политика. Всъщност Националната банка на Швейцария вече ограничава пазарните си намеси, възползвайки се от по-слабия франк - плод най-вече на икономическия подем на еврозоната, както и на топящите се притеснения на инвеститорите от  политическата обстановка в общността. Докато през миналата година изборите във Франция оказаха натиск върху франка, тазгодишните парламентарни избори в Италия имаха почти незабележим ефект върху алпийската валута. 

Швейцарската централна банка е похарчила 48.2 млрд. франка за валутни интервенции през 2017-а срещу 86 млрд. франка през 2015-а, когато неочаквано отмени прага от 1.20 франка за едно евро и франкът тръгна рязко нагоре. Депозитите на поискване, които анализаторите смятат за барометър на пазарната активност на централните банкери, почти не са се променили от началото на 2018-а. Нещо повече - институцията коригира още през миналата година определението си за националната валута - от "значително надценена" на "много скъпа".

Швейцарският франк може да продължи да поевтинява, след като Европейската централна банка сложи край на програмата си за покупка на облигации и впоследствие започне да повишава лихвените проценти в еврозоната. Както и заради наблюдаваната напоследък промяна на връзката между усещането за риск и цената на швейцарските пари. Валутни стратези заподозряха, че изнервени от новите санкции на Вашингтон руски олигарси са виновни за спада на франка към еврото през миналата седмица. Докато другото традиционно валутно убежище - японската йена, поскъпна в очакване на военните удари срещу Сирия и на ескалацията на търговската разпра между САЩ и Китай. Основанията им са, че посоката на движение на швейцарските пари се определя основно от капиталовите потоци, а санкциите срещу Москва обхващат и швейцарски компании, в които са инвестирали руснаци, каквато е Sulzer. За малка, отворена икономика като швейцарската е изключително рисково да падне в клопката на геополитическо противопоставяне. Берн все още печели от сигурността и конфиденциалността. И когато те са заплашени по някакъв начин, инвеститорите се изнервят.

В интервю, публикувано през миналата седмица, Йордан заяви, че финансовите пазари остават доста нестабилни и затова е прекалено рано за затягане на паричната политика на страната. В момента швейцарската лихва е на рекордно ниските минус 0.75 процента. А първото й повишение за последните повече от десет години се очаква  да се случи през третото тримесечие на 2019-а - според последния сондаж на мненията на икономисти, осъществен от агенция "Блумбърг".

Швейцария предотврати рецесията, след като преди три години се отказа от валутния праг, но това стана за сметка на раздуването на баланса на централната й банка. Тя успя да реализира печалби от инвестициите си, но растящите лихвени проценти на еврозоната имат потенциал да заличат част от пазарната оценка на огромните вложения в правителствени облигации. Нещо повече, след като хвърли почти 700 млрд. франка на валутния пазар през последното десетилетие, за да отслаби франка, Швейцарската национална банка ще трябва да помисли как да ги изтегли, когато дойде време да  затяга  паричната си политика. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във