Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Франкът премина своя Рубикон

Само допреди месец пазарните играчи се удивляваха на слабостта на швейцарския франк въпреки международните дрязги, които по правило бетонират статуса на валутата на спасителен пристан. Мнозина отдаваха този парадокс на алчността на инвеститорите, пренебрегващи риска в името на печалбите.

След като тества нивото от 1.20 шв. франка за едно евро - най-слабата му стойност, откакто през януари 2015-а Националната банка на Швейцария се отказа да защитава този въведен от самата нея праг, швейцарската валута поскъпна с над 3 процента. И буквално наруши спокойствието на централните банкери, които таяха надежди да не им се налага да интервенират на валутните пазари, за да отслабват националната парична единица и да облекчават бремето на местните износители.

Франкът черпи свежи сили от политическия тепих, и по-специално - от инвеститорските резерви към новото италианско коалиционно правителство на антисистемното движение "Пет звезди" и на крайно десните от партия "Лига".

Саймън Дерик от "Бенк ъф Ню Йорк Мелън" отбелязва, че стойността на еврото към швейцарския франк е може би "най-надеждният барометър за отношението към риска в Европа". В продължение на две години след отказа на швейцарските централни банкери да защитават прага на швейцарската към единната европейска валута двойката беше спокойна. Миналогодишната победа на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция  обаче  провокираха подем на еврото към щатския долар, към швейцарския франк и към други парични конкуренти. В момента сривът на единната европейска валута към швейцарската предполага, че италианската политика вече застрашава възхода на еврото от "френско време". Марк Чандлър от "Браун брадърс Хариман" дори твърди, че валутният крос показва "висок системен риск". 

Политическите страхове обаче, според валутния стратег на "Нордеа банк" - Андреас Ларсен, изглеждат до голяма степен отчетени във валутните котировки. С други думи - въпрос на време е посоката на движение да се трансформира от низходяща във  възходяща за еврото. Ларсен очаква връщане на търговията в диапазона 1.18-1.19 франка за едно евро до края на годината. Допълнителен довод за прогнозата му е, че няма промяна в нагласите на Националната банка на Швейцария да продължи политиката си на отрицателни лихви дори след заявката на Европейската централна банка да започне да затяга паричната политика.

Джеръми Стреч от "Кънейдиън импириъл бенк ъф комерс" също предвижда спад на франка до 1.19-1.20 за едно евро до края на годината. Защото силната швейцарска валута ще извади централните банкери на страната от летаргията и ще ги принуди да следят по-зорко възхода й, който е в противоречие с целта на паричните стратези да стимулират инфлацията.

Валутните анализатори посочват нивото от 1.17 франка за едно евро като "червена лампичка" за Берн, а 1.1650 франка - като Рубикон, който не трябва да бъде прекосяван. Защото ще последват интервенции. 

Швейцарският франк скочи до 1.1581 за едно евро в ранния следобед на 23 май, а кривите на техническите индикатори предполагат, че в момента покупките на валутата са най-екстремните от януари 2015-а насам. Данните за валутните позиции на търговците също показват, че швейцарските пари трудно биха изкачили нови значими височини. Мениджърите на активи залагат упорито на поевтиняването на франка, поради което нетните "къси позиции" във валутата (продадени франкове в очакване те да поевтинеят и да бъдат купени на по-изгодни цени) са достигнали рекорден брой през седмицата, приключила на 15 май. Ларсен смята също, че краткосрочното поскъпване на швейцарската валута до 1.16 за едно евро може да изкара на пазара и Националната банка на Швейцария, която да озапти франка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във