Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Федералният резерв ще кротува

Шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл.

След продължилите с месеци оплаквания на щатския президент Доналд Тръмп от прекалено рестриктивната монетарна политика на Федералния резерв  американските парични стратези решиха да смекчат режима. На първото си за 2019-а редовно съвещание, приключило на 30 януари, те оставиха без промяна базовата краткосрочна кредитна лихва на Щатите в целевия диапазон от 2.25 до 2.50 процента. И обявиха, че ще са "търпеливи" за всички бъдещи лихвени движения и гъвкави за курса по съкращаване и нормализиране на банковия баланс съобразно развитието на икономиката и на финансите. Централните банкери  зад Океана  са готови да променят размера и състава на баланса си, ако стопанството изисква по-щедра монетарна политика от онази, която федералните фондове биха постигнали сами. И оставят отворена вратата за бъдещо лихвено движение - нагоре или надолу,  според  беззъбия инфлационен натиск и забавящия се глобален растеж.

В началото на пресконференцията след решението на Федералния резерв неговият председател Джеръм Пауъл увери, че щатското стопанство е в добра форма и централната банка ще продължи да използва всички парични инструменти, за да я поддържа. Той очаква солидният растеж да продължи и през 2019-а, макар и по-бавно, отколкото през 2018-а. 

Публикуваните през седмицата фундаментални показатели на Щатите са по-слаби от миналогодишните. Доверието на американските потребители в стопанската перспектива на страната през януари е паднало до най-ниското си ниво от юли 2017-а насам  (120. 20 пункта). Индексът на жилищните цени в 20 големи населени места на страната се е повишил с 4.7% през ноември 2018-а - най-слабият ръст от януари 2015-а. Щатският частен сектор е разкрил 213 хил. работни места през януари - доста над прогнозираните 178 хил., но под декемврийския ръст от 271 хил. броя. Тези числа поставят под съмнение прогнозите на икономистите на Тръмп за 3% икономически растеж през 2019-а, особено ако духът на потребителите не се вдигне  

Щатският долар поевтиня към основните си валутни конкуренти, след като Федералният резерв обяви предпазливия си лихвен подход. Зелените пари се понижиха до 108.93 йени и до 1.1480 щ. долара за едно евро, а доларовият индекс потъна до 95.455 пункта.

По-категоричният спад на щатската валута, особено към еврото, бе предотвратен от огласените през седмицата сравнително слаби фундаментални показатели на еврозоната. 

Инфлацията в Германия, измерена чрез индекса на потребителските цени, се е повишила с 1.7% през януари - точно колкото и през декември 2018-а и под очакваните 1.8 процента. Огласените на 30 януари данни се появиха часове след като Берлин намали почти наполовина - до 1% (от 1.8%), прогнозния икономически ръст за 2019-а заради влошената търговска обстановка в глобален аспект. Това е най-слабата стойност за последните шест години, след като в края на 2018-а германците се спасиха на косъм от рецесия. 

Франция отчете разочароващ 0.3-процентен растеж през четвъртото тримесечие на миналата година. Основен принос за подема има увеличеният износ, докато в потреблението на домакинствата е отчетена стагнация. Огромен спад е констатиран през декември, когато търговците на дребно пострадаха от протестите на "жълтите жилетки". В Париж ще изчакат  до април, за да обявят  евентуална ревизия на прогнозата си за тазгодишния икономически растеж, която засега остава 1.7 процента.

През януари се наблюдава и по-голям от очаквания спад на индекса на доверие в стопанската перспектива на еврозоната.

Всичко това оставя малък избор на Европейската централна банка, която вероятно ще бъде принудена да вкара нови парични стимули в подкрепа на икономиката на блока и ще отложи поне до 2020-а повишението на лихвите. Растат и спекулациите, че доходността на десетгодишните германски облигации, която през януари "докосна" най-ниската си стойност за последните повече от две години, може да падне отново под нулата през 2019-а.

Валутни анализатори на "Комерцбанк" прогнозират диапазон на търговия на еврото от 1.14-1.16 щ. долара през идните три месеца. 

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2676.5 млн. евро (5235 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха едва 0.8% дял от купената продадена валута. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във