Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФЕД сложи началото на лихвен маратон

Последните дни на Джанет Йелън като председател на Федералния резерв

Федералният резерв повиши основната си лихва с 25 базови пункта, както се и очакваше. Това се случи на последното му  за тази година съвещание на паричния  комитет, което се проведе на 12 и 13 декември. Решението бе прието, въпреки че  няколко часа по-рано бяха огласени разочароващи данни за инфлацията в Щатите през ноември. Индексът на потребителските цени се е повишил с 0.4% спрямо октомври и с 2.2% годишно главно заради скока на горивата. Но базовата му съставка (от която са изключени храните и енергията) се е увеличила с едва 0.1% в сравнение с предишния месец и с 1.7% спрямо ноември 2016-а. Новината спря победния  ход на американския долар, който продължи четири дни (най-продължителният печеливш период на зелените пари от януари 2016-а насам). И доларът  омекна към еврото и към японската йена.

Инвеститорите пък бяха в най-оптимистичното си за последните девет месеца настроение относно перспективите за по-високи лихви през идната година. Разликата между доходността на фючърсните контракти по федералните фондове за януари 2018-а и за януари 2019-а (показващ броя на лихвените увеличения през следващите 12 месеца) се разшири до 0.5% на 12 декември, преди началото на предпоследното съвещание на паричния комитет на щатската централна банка под ръководството на отиващия си председател Джанет Йелън. Това се случва за първи път от март насам и отчита две повишения на лихвите с по 25 базови пункта всяко. Докато през септември инвеститорите не бяха остойностили напълно дори един лихвен ръст.

Въпреки че ден след решението на Федералния резерв (на 14 декември) Европейската централна банка, "Бенк ъф Инглънд", Националната банка на Швейцария и "Норгес банк" запазиха основните лихви на страните си, икономисти от Уолстрийт съветват играчите да се готвят за най-голямото затягане на паричната политика за последните  десет години. Много анализатори пък не са убедени, че ЕЦБ действително ще е в състояние да се откаже възможно най-бавно от политиката си на извънредни парични стимули. Експертите на поне шест банки, между които "Номура интърнешънъл" и "Барклейз", предричат, че шефът на ЕЦБ - Марио Драги, ще повиши лихвените проценти още през идната година под натиска на по-високия от очакванията инфлационен натиск. 

Икономистите на "Номура", под ръководството на Андрю Кейтс, прогнозират повишение на лихвата по депозитите с 10 базови пункта над сегашните минус 0.4 процента. А главният икономист на "Барклейз" - Филип Гудин, предвижда, че управителният съвет на ЕЦБ ще прекрати програмата си за парични стимули преди края на 2018-а, ще повиши депозитна лихва с 20 базови пункта през четвъртото тримесечие на идната година и ще я "занули" в началото на 2019-а.

Всяко лихвено увеличение преди октомври 2019-а, когато приключва мандатът на Драги, ще е в известна степен победа за него, ако не разклати прекалено пазарите. Просто защото засега той се очертава като първият шеф на ЕЦБ, който не е покачил нито веднъж кредитните разходи.

Междувременно на Уолстрийт се заражда любима търговска стратегия - дълги позиции в щатски долари срещу къси в швейцарски франкове през 2018-а. С  други думи - покупки на долари срещу франкове. "Бенк ъф Америка", "БНП Париба" и "Джей Пи Моргън Чейз" лансират пред инвеститорите версия на тази стратегия, основана на идеята, че зелените пари ще спечелят от повишението на лихвените проценти, докато Швейцарската национална банка ще поддържа най-ниски лихви измежду основните централни банки.

"БНП Париба" препоръчва продажби на долари срещу франкове с цел 1.04 франка за един долар до средата на 2018-а или почти 5% ръст на американската валута. В късната следобедна европейска търговия на 13 декември валутният курс на двойката бе все още в полза на швейцарските пари - 0.99 франка за един щатски долар.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работи дни на миналата седмица и първите два на тази беше доста активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2385 млн. евро (4664 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.1% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във