Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Фалстарт за SOFR

Две седмици след дебюта си  предполагаемият наследник на доларовия LIBOR - SOFR (Secured Overnight Financing Rate), затъна в проблеми. Клонът на Федералния резерв в Ню Йорк обяви в началото на седмицата, че погрешка е включил някои репо операции при определянето на стойностите на SOFR в периода от 2 до 12 април. Банката е започнала разследване на числата, след като е получила сигнали от пазарните участници за по-високи  обеми на сделките с въпросните инструменти, отколкото е очаквала, но няма да ревизира неверните данни. 

SOFR е рожба на създадената в Щатите през 2014-а Комисия за алтернативни референтни лихви (Alternative Reference Rates Committee). Идеята е той да замени доларовия LIBOR след скандалните разкрития за манипулации на оценките на Лондонския междубанков лихвен процент, който трябва да бъде изтеглен от употреба след 2021-ва. Докато формирането на стойностите на LIBOR се основава на информация, подавана от банки, SOFR е краткосрочна лихва overnight, базирана на заеми overnight, гарантирани с  щатски ДЦК.

Като част от планирания преход борсовият оператор CME Group смята да пусне месечни и тримесечни фючърсни контракти на SOFR на 7 май, които трябва да бъдат одобрени от контролните органи. Развитието на високоликвиден пазар на деривативи е изключително важно, защото ще позволи на финансовите регулатори да създадат и по-дългосрочни, базирани на SOFR референтни лихви - ключова цел за широката им употреба от пазарните играчи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във