Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото превзема стратегически коти

Единната европейска валута проби на 26 юли ключовото ниво на съпротива от 1.1714 щ. долара за едно евро - за първи път от август 2015-а насам. После продължи да поскъпва и на 2 август се изкачи до 1.1868 долара (най-високата й стойност от януари 2015-а) в очакване на последните данни за заетостта в Щатите, които ще бъдат публикувани на 4 август. Валутен търговец, пожелал анонимност, предупреди, че поредният възход може "да се препъне" на 1.1870 щ. долара, защото на това ниво били внесени поръчки за продажба на евро.

Валутни анализатори от "Джей Пи Моргън Чейз" и от "Кънейдиън импириъл бенк ъф комерс" смятат, че единната европейска валута има потенциал за растеж, и посочват 1.1877 и 1.2043 долара като поредните "коти", които трябва да бъдат превзети. Това са най-ниските стойности на еврото към зелените пари, съответно от 2010-а и 2012-а насам. Следващото важно техническо ниво, което трябва да се държи под око, според техническия анализатор на "Джей Пи Моргън" Ниъл О'Конър е 1.1267 долара за евро.

Единната европейска валута е поскъпнала към щатската с 3.6% само през юли (най-много от март 2016-а) и е почти с  11% по-скъпа от април насам. И дори най-оптимистично настроените към поведението на зелените пари експерти от "Креди Сюис" и от "Креди агрикол" се принудиха да преоценят прогнозите си. Швейцарските банкери вече очакват цена от 1.22 долара за евро (от 1.15) в средата на 2018-а, а френските не изключват скок до 1.20 долара за евро през идните месеци. Или, както обобщават специалистите от "Бенк ъф Америка Мерил Линч": "доларът остава с все по-малко приятели" и дори хеджинговите фондове са започнали да го разпродават.

И докато американската валута губи почва, щатските борсови индекси катерят нови височини. Елитният DJIA на 2 август проби за първи път в историята на съществуването си поредната (четвърта) "кръгла" стойност от 22 хил. пункта след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. В този период индексът е добавил 700 млрд. долара към пазарната си оценка.

Очевидно новата реалност - методичното обезценяване на долара, принуждава инвеститорите да пренапишат търговските си стратегии.

По-слабият долар увеличава покупателната мощ на задграничните потребители на произведени отвъд Атлантика стоки и повишава печалбите, които щатските фирми са заработили зад граница. Това се потвърждава от приходите и цените на акциите на големите мултинационални корпорации. Печалбата на кошницата от акции на американски компании с международна дейност, с която работи "Голдмън Сакс", е надхвърлила с близо 11% резултата на конкурентите с местно производство от началото на 2017-а. А борсовият индекс S&P 500 "води" с 5% пред индекса Russell 2000, следящ резултатите на  фирмите с малка капитализация. 

От слабата американска валута печелят и борсовите стоки, които се котират в долари. Цените на индустриалните метали са достигнали най-високите си стойности от 2015-а досега, "предвождани" от медната и желязната руда. Суровият петрол също се колебае около 50 щ. долара за барел въпреки множащите се доказателства за продължаващо свръхпредлагане на горивото.

Слабият долар се посреща с най-голям ентусиазъм от инвеститорите в развиващите се пазари. Правителственият дълг - от Южна Африка до Бразилия, е в подем, защото поевтиняващите зелени пари означават по-ниски разходи за обслужване на деноминираните облигации в долари. А по-скъпите местни парични единици ограничават регионалната инфлация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във