Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото отстъпва по всички фронтове

Еврото потъна до малко под 1.15 щ. долара - най-ниската му стойност от юли 2017-а насам, след като опитите на две италиански политически партии да сформират правителство се провалиха. Основните страхове на пазарните играчи сега произтичат от перспективата да се проведат нови избори, които могат да се превърнат в своеобразен референдум за членството на Италия в еврозоната. Известни притеснения буди и очаквания на 1 юни вот на недоверие към правителството на испанския премиер Мариано Рахой. Погромът над единната европейска валута бе съпроводен от ръст на основните валутни убежища при кризи - японската йена и швейцарския франк, което изразява  засилването на страховия синдром сред  инвеститорите и "препратките" към гръцката криза и излизането на страната от еврорегиона.

Експерти на "Ейч Ес Би Си" не виждат особени пречки за  по-нататъшното поскъпване на зелените пари, които са в мощен подем от средата на април. Оттогава пазарните играчи започнаха да залагат на задълбочаване на различията на монетарната политика на Щатите, където Федералният резерв качва лихвените проценти, и на еврозоната с нейните отрицателни лихви.

"Голдмън Сакс" преоцени прогнозите си за курса на единната европейска валута към щатската, като се мотивира с нестабилността в Италия. Новите предвиждания на щатските инвестиционни банкери са за 1.15 долара за едно евро през идните три месеца (срещу 1.20 при предишната им  оценка); за 1.20 долара за евро в рамките на следващите шест месеца (срещу 1.27) и за 1.25 долара за евро (срещу 1.30) след една година.

Страстите като че ли поутихнаха на 30 май, след като Италия успя да продаде нов дълг за 5.6 млрд. евро, макар и с по-високи разходи за обслужването му от предишния аукцион - 3% годишна доходност за десетгодишните облигации и 2.32% за петгодишните.

Еврото се върна над 1.16 щ. долара, за което принос има и огласената поредица от оптимистични макроикономически показатели за Германия. Безработните в страната са намалели с 11 хил. души през май при очакван спад с 10 хиляди, а безработицата е достигнала рекордно ниските 5.2 процента. Майската инфлация пък се е повишила до 2.2% годишно, а в Испания стойността й е скочила до 2.1% срещу 1.1% през април. Тези числа оправдават доверието на Европейската централна банка в икономическата перспектива на еврозоната.

Същевременно  Щатите ревизираха надолу оценката си за годишния ръст на своя  БВП през първото тримесечие - от 2.3 на 2.2 процента. А поредният анализ на ADP за заетостта в частния сектор на страната показа, че през май са били разкрити по-малко от очакваните работни места. 

Умовете на водещи световни икономисти пък са обладани от кризи - минали и бъдещи. Кармен Райнхарт от университета в Харвард предупреди в интервю на 28 май, че развиващите се пазари са в по-тежка форма в момента, отколкото са били през 2008-а, с високи нива на публична задлъжнялост. А колегата й Кенет Рогоф посочи като основен риск политическите сътресения. По време на презентацията си на Нобеловия симпозиум в Стокхолм професорът подчерта, че когато се говори за дълг или за фискални планове, всичко опира до политиката. Защото когато икономистите очертават модели, те не очакват, че Бепе Грило ще спечели изборите в Италия, нито че Доналд Тръмп ще влезе в Белия дом, нито че Джеръми Корбин ще спечели във Великобритания. Всичко това липсва в модела, но е световна реалност. 

В реч в Париж на 29 май пък спекулантът Джордж Сорос предупреди, че поскъпващият долар и отливът на капитали от развиващите се пазари могат да предизвикат нова "голяма" финансова криза. А Европейският съюз е пред екзистенциална заплаха.

У нас

междубанковият валутен пазар в работни дни преди и след празника на буквите не беше особено активен. Средният дневен валутен оборот достигна едва 1835 млн. евро (3588.6 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1% участие в купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във