Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОПЕЙСКОТО КАЧЕСТВО НА ХРАНИТЕ ЩЕ НИ ИЗЛЕЗЕ СОЛЕНО

Хранителните стоки, произвеждани у нас, ще започнат да поскъпват през 2004 г. и тази тенденция ще се запази до 2007 г., твърдят европейски експерти. Според тях до приемането ни в ЕС храната в България ще се задържи само с 15-20% по-евтина от тази в бяла Европа. При това става дума за основни и традиционни за сънародниците ни продукти - млечни и месни произведения, хляб, напитки, тестени изделия. Причините за това са много, но основната е въвеждането на евростандартите за производство, които трябва да заменят българските до 2007 година. В резултат ще имаме по-добро качество на храната, която консумираме, но и цената й ще нарасне значително. Повечето от малките производители на хранителни продукти - мандри, месарници, хлебарници, ще бъдат затворени, тъй като няма да успеят да се вместят в новите изисквания. Ако искат да продължат работата си, ще трябва да направят значителни инвестиции в оборудване и преустройство на производствените си помещения. На собствениците им ще се наложи да подменят дори фаянсовите плочки, тъй като не се допускат замърсяване във фугите им. Същото се отнася и за обикновената мозайка, която е най-често срещаното подово покритие в предприятията. Тя не отговаря на евростандартите и трябва да бъде заменена с плътна настилка, удобна за почистване. Повечето от производителите обаче нямат средства, а банковите кредити невинаги са достъпни за тях поради липсата на достатъчно обезпечение. Според неофициални данни най-малко 250 фирми от хранително-вкусовата промишленост в България ще бъдат затворени, смятат европейските експерти. До края на 2003 г. само 82 предприятия са достигнали стандартите на ЕС, докато около 700 не са направили нищо в тази посока. До края на 2005-а рискът да бъдат затворени грози 400 големи и 20 малки производители от бранша, ако не успеят да се съобразят с изискванията. На пазара ще оцелеят само големите и икономически силни фирми, но за да си възвърнат направените инвестиции, щат-не щат, ще повишат цените. От друга страна, отпадането на малки и икономически слаби производители може да доведе до монополно положение на пазара на отделни фирми в различни негови сектори. Тогава единствено вносът би могъл да задържи цените по-ниски, но за да стане това, би трябвало вътрешните и международните стойности на продуктите да са близки или равни.Първите признаци, че вече се отваря път за новите цени, вече са налице, твърдят експерти. Най-напред това се почувства при млечните продукти - след първите проверки за състоянието на отрасъла започна затваряне на предприятия от тази сфера и съответно някои цени се вдигнаха. Кашкавалът, за поскъпването на който в. БАНКЕР писа преди два месеца, вече е със средна цена от 8.00 лева за килограм на дребно. Някои мандри подготвят ново поскъпване, което ще влезе в сила от средата на февруари, съобщиха дистрибутори. Средната цена на кашкавала ще остане висока - той вече се произвежда почти само в одобрени мандри и предлагането му силно намаля. Сиренето засега държи по-ниски цени, макар че стойността му на дребно е над 3.50 лв. за килограм при 2.90 през същия период на миналата година. Поскъпна дори прясното мляко, чиято цена за литър вече е над 1.10 лева.До пролетта ще вдигне летвата и пазарът на месото. Тук проверките и съответно закриването на фирми ще започне малко по-късно - най-вероятно през лятото. Отсега обаче се знае, че поне 30% от действащите кланици и месопреработвателни предприятия ще трябва или да обновят технологичното си оборудване, или да ударят ключа. С това на пазара ще намалее некачественото или с изтекъл срок на годност месо, но пък цените му ще нараснат с около 25% до края на годината. Освен това собствениците на малки кланици вече не могат да поддържат производството и поради намаляване на броя на животните, особено на свинете, както и заради увеличаване на вноса на месо, което предпочитат производителите на колбаси. Страните от Европейския съюз имат свръхпроизводство на този продукт и цената им конкурира сериозно тукашната, твърдят вносители. Освен това европейците предлагат разфасовано месо, което е подходящо за директно влагане в колбасите, сертифицирано е и е с гарантиран произход. На този фон българските кланици все по-често виждат призрака на фалита, тъй като много малко от тях имат капацитет да разфасоват месото в съответствие с изискванията, които важат в страните от Евросъюза и в повечето случаи предлагат само половинки или четвъртинки трупно месо. Това пък принуждава производителите на колбаси да купуват заедно с месото и ненужните за тях кожа, сланина и кости, които после трябва да изхвърлят.И на пазара на напитките процесът на изравняване с европейски цени напредва особено при виното. Качествените български вина струват от 5 до 15 лв. за бутилка, колкото струват и чилийските, австралийските и южноафриканските вина. По тази причина вносните вече вървят по-добре на пазара, доколкото предлагат непознати вкусови усещания на същата цена като българските производители. В сектора на качествените вина у нас вече сериозно се намесват и най-големите и известни производители като Франция, Испания и Португалия. Засега държим голям пазарен дял само в по-нискокачествения сектор на вината и във високоалкохолните напитки - ракии и водки. Единствено при хляба и хлебните изделия можем да очакваме сравнително спокойна, от гледна точка на цените, година. Насъщният е елемент от политиката в страна като България и тук поскъпването му води до остри дебати и спорове дори в Народното събрание, затова преходът към европейските цени ще бъде забавен максимално. Засега килограм бял хляб у нас върви по 1.20 лв. средна цена, докато в страните от ЕС той е над 2 евро. Нека припомним обаче, че преди година хлябът бе с 30-40% по-евтин - 70-80 стотинки за килограм. При хлебните изделия - макарони, спагети, кускус и др., цените на местното производство остават засега доста под тези на вноса, осъществяван главно от съседна Гърция. Но вносните изделия привличат с качеството си доста купувачи у нас, въпреки че цената им е по-високата. Затова българските производители или трябва да подобрят значително своето качество и опаковки, или трябва да намалят продукцията си. Снимка 27353ТекстВсе още твърде малко са у нас съвременните предприятия за производство на колбаси, които биха оцелели при въвеждане на европейските изисквания след 2007 година.ТаблицаСредни цени на едро на хляб Стара Загора в лв./килограм за 2003 г.Месец ЦенаЯнуари 0.67Февруари 0.63Март 0.65Април 0.65Май 0.66Юни 0.68Юли 0.68Август 0.70Септември 0.73Октомври 0.73Ноември 0.78Декември 0.90Забележка: Данните са предоставени от САПИ ООД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във