Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Европейски лихви - оплетени в превода

Трудни решения се очакват от Марио Драги и компания по отношение на спазването на процедурите по изхода от количествените улеснения.

В седмицата, в която предстоеше срещата на борда на ЕЦБ, а редица други централни банки пък обявиха решенията си за основните лихви, имаше достатъчно динамика  на валутните пазари, но тя се прояви в  неочаквано тесни граници.

Какво ще направи Марио Драги бе основният въпрос.  Европейската централна банка вече обяви  плановете си за спирането на количествените улеснения, но пътеката на тяхното развитие изглежда по-скоро непонятна. През седмицата дори станахме свидетели на чисто лингвистични анализи на строежа на съобщението на ЕЦБ след последната среща, в които се търсеше по-ясна насока за първото лихвено увеличение в еврозоната от близо девет години насам. Версията на английски и на повечето от останалите основни европейски езици сочи, че то ще се случи "най-рано след края на лятото на 2019 г.", докато тази на френски се превежда като приблизително "не преди началото на лятото". Важността на тези въпроси, съчетана с добрите данни от водещите икономически индикатори, както и с намаляването на риска от търговска война ЕС-САЩ доведоха до известна подкрепа за еврото, което повъзстанови  загубените си позиции  спрямо щатския долар в първите дни на седмицата. Курсът преди срещата на Европейската централна банка бе 1.1720 долара за евро, без промяна спрямо предната седмица. Технически погледнато, изглежда по-вероятно двойката да премине на меча територия. Съвпадането на този технически момент със заседанието  на борда на ЕЦБ, от която не се очаква нищо, но може да се получи много, може би ще даде насоката на развитие на валутната двойка за следващите няколко месеца.

Еврото се оказа на поевтиняващата страна спрямо британския паунд, който донякъде поизтри загубите си след политическите сътресения на Острова през последния месец. Явно анализаторите не смятат, че възможността да се случи  Брексит без сделка е толкова безспорна. И след като кабинетът  на премиера Тереза Мей се освободи от радикалните брекситъри, като че ли доверието на пазарите в паунда се позавърна. В края на седмицата едно евро можеше да се  купи за 0.88899 паунда, с 0.40 % по-малко спрямо седмица по-рано. Курсът британски паунд - щатски долар пък достигна 1.3187 при седмичен ръст от 0.39 процента.

Курсът евро - швейцарски франк също се радваше на относителна стабилност, породена най-вече от нарастването на рисковия апетит на пазарите след "разведряването" между САЩ и ЕС. В края на седмицата за едно евро се купуваха  1.1635 швейцарски франка, с 0.03 % повече спрямо седмица по-рано. Курсът щатски долар - швейцарски франк пък завърши седмицата при нива от 0.9931- с 0.08 % седмично повишение.

Икономическите новини от САЩ през седмицата не бяха много и не предизвикаха  сериозни изненади на пазарите. Основната тема за поредна седмица остана търговската война на Тръмп, която обаче поне засега, изглежда, навлиза във фаза на затишие. Инвеститорите бяха фокусирани върху сезона на отчетите за полугодието, които пък показаха, че щетите върху корпоративния сектор засега остават силно ограничени. Доларът се намира в известен рейндж спрямо останалите основни валути  и през август като че ли не се очакват сериозни движения. Една от най-печелившите валути през седмицата бе канадският долар. Луунито, както още е позната канадската валута, се понесе на гребена на вълната на подновените преговори за търговското споразумение НАФТА, където поне засега САЩ се отказват от идеята си за подписване на отделни двустранни споразумения със страните. Стабилизирането и лекото повишение на  цената на петрола също даде своя положителен ефект върху канадския долар, като в края на седмицата 1.3041 канадски долара купуваха един щатски  при поскъпване на луунито с 0.79  процента. Курсът евро - канадски долар пък завърши седмицата при нива от 1.52774 при спад от 0.86 процента.

Друга печеливша валута през седмицата се оказа японската йена. В медийните репортажи, в които се твърдеше, че Японската централна банка ще се откаже от контрола си върху дългосрочните доходности на цените книжа с идеята  да намали натиска върху печалбите на банките и компаниите от финансовия сектор, анализаторите видяха опит за промяна, макар и минимална, на основите на монетарната политика в Страната на изгряващото слънце. Централната  й банка, разбира се, не даде преки коментари по въпроса, затвърждавайки само оценката, че за промени може да се говори само когато инфлацията достигне ключовите нива от 2 процента. Ефектите върху пазарите въпреки това бяха осезаеми, като освен сериозен ръст на дългосрочните доходности по японските ДЦК  видяхме и поскъпване на йената. В края на седмицата един щатски долар се разменяше срещу 110.78 йени, с 0.57% по-малко спрямо седмица по-рано.

При валутите на развиващите се икономики основните новини отново бяха концентрирани върху турската лира. Заседанието на управата  на централната банка на южната ни съседка бе очаквана с интерес, но  основната лихва бе оставена изненадващо без промяна на нива от 17.75 % въпреки ускорилата се до равнище от 15 % инфлация. Всичко това отново засили спекулациите на инвеститорите, че президентът Ердоган ще влияе пряко върху политиката на "независимата" Турска централна банка. След срещата разпродажбите на турската лира достигнаха нови върхове, като в пика 4.9365 лири можеха да купят един щатски долар. След известното успокояване, особено по оста САЩ - Турция, лирата възвърна част от позагубеното, като в четвъртък един долар се разменяше срещу 4.8233 лири, с 0.63 % повече спрямо седмица по-рано. Успешен аукцион на руски дълг пък разсея опасенията, че следващият рунд от санкции на САЩ, ако има такъв, би бил свързан пряко с руския дълг. След волатилна седмица един щатски долар купуваше 62.995 рубли, с 0.85 % по-малко спрямо седмица по-рано. Подновяването на преговорите за НАФТА, споменато по-рано, оказа своето позитивно влияние върху мексиканското песо, което поскъпна с 1.59 % спрямо щатския долар до курс долар/песо 18.7214. Тръгването на Бразилия по пътя на фискалните реформи продължава да оказва подкрепа на реала, който добави цели 2.05 % към стойността си спрямо щатския долар до курс от 3.6906 реала за долар.

При валутите от Централна и Източна Европа интересно за инвеститорите бе  случващото се в Унгария, където централната банка се възползва от лекото поскъпване на форинта и запази основната лихва и монетарните стимули непроменени. В края на седмицата едно евро купуваше 324.66 форинта при седмично понижение от 0.27 процента. Друга валута, която намери подкрепа в региона, бе румънската лея, която отбеляза седмично поскъпване от 0.58 % срещу еврото до ниво от 4.6260 леи за евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във