Банкеръ Daily

Пари и пазари

Екс-шефът на фалиралата банка Lehman Bros. ще прави фондова борса

Бившият шеф на банкрутиралата американска банка Lehman Bros - Дик Фалд, възнамерява да създаде нова фондова борса в САЩ още това лято, пише изданието USA Today. Става дума за възобновяване работата на капиталовото тържище National Stock Exchange.

Пред вестника бизнес-партньора на Фалд - Дейвид Карлин съобщи, че бившият президент на Lehman Bros. е произнесъл вчера реч в Ню-Йорк, на която е казал, че работи върху няколко големи проекта, които ще видят бял свят съвсем скоро и ще му позволят отново да се върне под светлината на прожекторите. Един от тях е и създаването на нова фондова борса в САЩ.

Освен това USA Today напомня, че National Stock Exchange е била затворена през 2014 г. след повече от 130 г. работа, като е обработвала сделки с около 13 млн. акции на ден, което представлява 0,2% от целия бизнес с корпоративна хартия в САЩ.

Новата фирма на Дик Фалд - Matrix Advisors, не е акционер в National Stock Exchange, но тя работи върху продажбата на капиталовото тържище на нов собственик и сделката е била приключена още през февруари т. г., съобщи още Карлин. Освен това вестникът напомня, че Дик Фалд владе акции в National Stock Exchange чрез два свои инвестиционни фонда - Thor Investment Holdings LLC (на която принадлежат 16% от капитала на тържището) и TIP-1 LLC (с капиталов дял от 20%).

Дик Фалд не се е появявал публично от 2008 г., когато фалира инвестиционната банка Lehman Bros.

Facebook logo
Бъдете с нас и във