Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Египет и Украйна пак са интересни

За Майкъл Кушма - мениджър на дългови книжа  в "Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт" за общо 80 млрд. щ. долара, дългът на развиващите се пазари не трябва да се пренебрегва при наличието на  растяща  доходност на щатските облигации. Или поне не дългът на  стопанствата  със сравнително нисък лихвен риск. Тази стратегия го окуражава да защитава ентусиазирано държави, които партньорите му смятат за прекалено рискови - като Египет и Украйна.

Доходността на десетгодишните щатски ДЦК надхвърли 3% за първи път от 2014-а и укрепва позициите си над този психологически праг, засенчвайки предимствата на по-рисковите книжа на развиващите се икономики. Усреднената прогноза на 56 анализатори, анкетирани от агенция "Блумбърг", е, че възвръщаемостта на десетгодишния щатски дълг ще приключи годината на 3.15 процента. Кушма пък очаква тя да скочи до 3.25% през 2018-а.

И Египет, и Украйна  обаче  получиха заеми от МВФ и облигациите им предлагат сравнително висока доходност, което ги превръща в атрактивни инвестиции, посочва Кушма. Кайро привлече през този месец 2 млрд. евро от емисии със срокове до падежа от осем и 12 години - първата в историята на страната продажба в евро. Осемгодишните книжа са имали 4.85% доходност на 25 април, а 12-годишните - 5.76 процента. 

Украйна пък подготвя няколко продажби на книжа на международните пазари през тази година, за да набере 2 млрд. щ. долара. 

Другите предложения на Кушма към инвеститорите са бразилските облигации  - заради ниската инфлация и с препоръка за застраховане на валутния риск. Азиатският му фаворит е дългът на Индонезия, който носи висока доходност и чиято централна банка е готова да защитава валутната стабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във