Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Единен фронт срещу несигурността

Еврото поскъпна рязко към щатския долар на 15 септември, след като най-големите централни банки на планетата обединиха усилията си да осигурят ликвидност на пазара и по този начин да облекчат натиска върху европейските кредитори. Управителният съвет на ЕЦБ в сътрудничество с Федералния резерв, с Бенк ъф Инглънд, Бенк ъф Джъпен и Националната банка на Швейцария ще отпуснат на кредитните институции от еврозоната три отделни тримесечни заема в щатски долари и така да гарантират достатъчна доларова ликвидност до края на годината.


През седмицата две банки са взели долари назаем от ЕЦБ чрез седемдневни суапови операции - признак, че не са успели да се доберат до щатската валута на пазара. Затрудненията им произтичат от факта, че кризата на държавния дълг прави финансовите институции по-предпазливи, когато отпускат кредити на по-слаби събратя.


По оценка на експерти координираната акция на централните банки решава един малък проблем на пазара в момента.


Новината изстреля еврото над 1.39 щ. долара

а в началото на седмицата котировките бяха близко до 1.35 щ. долара. Всъщност единната европейска валута вече беше тръгнала нагоре. Това стана след съвместното изявление на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози във вечерните часове на 14 септември, че са убедени, че мястото на Гърция е в еврозоната. Доверието им бе подхранено от уверенията на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че ще спази поетите ангажименти към кредиторите. Това той направи в проведения минути преди това конферентен разговор с двамата държавници.


Швейцарската централна банка

пък потвърди решимостта си да защитава нивото от 1.20 франка за едно евро и е готова да купува чуждестранна валута в неограничени количества. Банкерите обясниха, че са поели такъв курс, за да защитят местното стопанство и да елиминират риска от дефлация, произтичащ от масивно надценения швейцарски франк. Според икономисти засега няма опасност действията на Националната банка на Швейцария да предизвикат инфлационен взрив.


От Щатите дойдоха добри новини

Индустриалният продукт на страната неочаквано е нараснал през август, което е сигнал, че най-голямото световно стопанство има солидна подкрепа. Увеличението е с 0.2% спрямо юли - фабричното производство (което има 75% дял от общия продукт) е било с 0.5% по-голямо, отколкото през юли. Търсенето от външни контрагенти и капиталовите разходи на американските компании поддържат заетостта на производствените линии. Използваемостта на мощностите се е повишила до 77.4% през август срещу 77.3% през юли. За последните години средната стойност на показателя е била 79.5 процента.


Индексът на потребителските цени през август се увеличил с 0.4% спрямо юли и с 3.8% годишно. Базовата му съставка (без хранителните стоки и енергията) е нараснала с 0.2% месечно и с 2% спрямо август 2010-а - най-силният ръст от ноември 2008-а насам. Тези резултати са по-високи от прогнозите на икономистите и качиха котировките на щатската валута към японската, защото могат да възпрат Федералния резерв да пусне за трети път печатницата за пари.


Дефицитът по текущата сметка на страната неочаквано се е свил с 1.3% през второто тримесечие заради по-високия износ и рекордния излишък от приходи. Той е резултат от 4.7-процентния спад на щатската валута през последната година, който направи американските стоки по-евтини и по-конкурентни зад граница. Същевременно отрицателният баланс напомня, че САЩ остават зависими от външно финансиране, за да попълнят липсата.


У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 1760 млн. евро (3441.7 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1.63% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във