Банкеръ Daily

Пари и пазари

Две нови компании влизат в индексите на SEE Link

Две нови компании влизат в индексите на регионалната иновативна платформа за търговия на ценни книжа SEE Link, съобщиха от "БФБ-София".

Съставът на индексите беше преразгледан, след като фондовите борси в Баня Лука и Сараево станаха активни членове на платформата през август, с цел в SEE LinX и SEE LinX EWI да се включат нови компании, така че да има по-широко представителство на регионалния пазар.

Двете компании, които от днес влизат в състава на индексите SEE LinX и SEE LinX EWI, са Telekom Srpske a.d. Banja Luka (Banja Luka Stock Exchange) и BH TELECOM D.D. SARAJEVO (Sarajevo Stock Exchange).

Така компаниите, които съставляват индексите, вече наброяват 18. Индексите на SEELinX и SEELinX EWI бяха създадени през април 2016 година. Сега в състава им влизат най-търгуваните компании, листвани на седемте фондови борси - членове на платформата SEE Link.

Индексът SEELinX е базиран на пазарната капитализация на включените емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях. Другият индекс SEELinX EWI е базиран на промяната на цените на акциите, включени в него, като всяка една от участващите емисии е с равно тегло. Базовото ниво на всеки индекс към началната дата на изчисляването им бе определено на 100 пункта. Индексите се изчисляват в реално време в евро (EUR).

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална  инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. През 2014 г. трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие.

SEE Link вече дава достъп до общ пазар с капитализация от над 50 млрд. долара и повече от 1200 ценни книжа, които отговарят на условията за търговия. Общо 34 инвестиционни дружества (брокерски къщи) са лицензирани да търгуват чрез SEE Link.

Борсата в Атина се подготвя в момента за включване към SEE Link.

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във