Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговете заличиха част от загубите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

В седмица, изпълнена със събития като заседанията на управителните органи на  редица основни централни банки, посветени на монетарната им политика, и като  доклада  по дълговия календар на САЩ, а в добавка и поредна порция търговски войни, водени по изключително непредвидим начин от администрацията на Тръмп, на дълговите пазари никак не беше безинтересно. След последните няколко сесии основният въпрос, който чопли  пазарните участници, като че ли е: "Това ли е началото на едно по-сериозно пренасочване  на пазарите?"

Безспорно най-очакваното събитие от седмицата бе срещата на борда на Фед, на която, както бе почти сигурно, основната лихва в САЩ бе оставена без промяна. В коментарите след събитието  председателят на Фед - Джей Пауъл,  наблегна на силния икономически растеж в страната, също и на  доброто състояние на пазара на труда и на потребителските разходи като фактори, които "спомагат за бъдещо плавно повишение на лихвените равнища". В същото време американските монетаристи обявиха за пореден път, че възможната инверсия на кривата на доходност не ги притеснява генерално. Като цяло това изявление остави в сила очакванията за още две повишения през тази година, но по този начин не улесни анализаторите в предвижданията им за характера на срещите на Фед до края на годината. В същото време президентът Тръмп хвърли пазарите в поредно лимбо, след като въпреки очакваното подновяване на преговорите за търговските отношения с Китай обяви възможно повишение на тарифите за китайски стоки от 10 на 25 на сто. Всички  тези събития, а и горещият  корпоративен сезон бяха основа  доходността по трежъритата отново да поеме  нагоре, като дори в средата на седмицата станахме свидетели на преминаване на ключовите нива от 3% за десетгодишните книжа. Дали те ще бъдат затвърдени остава възлов  въпрос, но без отговор, който обаче може да определи посоката на глобалните дългови пазари за продължителен  период.

С интерес се очаква и заседанието на  борда  на  Бенк ъф Ингланд. Анализаторите прогнозират, че той ще предприеме повишение на основната лихва, но явно не са забравили негативната изненада от май, когато това не се случи. Въпреки това вече се появяват и участници, които залагат на две повишения до края на тази година, което обаче изглежда малко вероятно засега. Доходността по десетгодишните джилтове отбеляза  седмичен ръст от 10.2 базисни точки до 1.379 на сто.

В Европа бе далеч по-спокойно поне откъм  новини. Изненадата дойде от неочаквано по-високата отчетена инфлация за юли, която в унисон със случващото се отвъд Атлантическия океан доведе до сериозен  ръст  на доходността по основните евро-ДЦК. Десетгодишните бундове постигнаха  седмично повишение от 7.3 базисни точки до 0.475%, докато промяната при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на +7.6 базисни точки - до 0.775 на сто. В периферията на еврозоната пък бе относително спокойно. Доходността по испанските десетгодишни книжа завърши седмицата при нива от 1.451% и ръст от 9.1 базисни точки, докато италианските десетгодишни облигации се търгуваха при доход от 2.784% и повишение от 8.3 базисни точки.

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във