Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговете търсеха заслон от риска

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Световната криза е избегната, поне международните дългови пазари го показват. След рязкото покачване на напрежението, свързано с поредната  химическа  "закачка"  в Сирия и  с порцията "туитърова дипломация" от президента на САЩ - Доналд Тръмп, в края на седмицата пазарите си отдъхнаха. Доходността по дълговите книжа остана почти непроменена, което бе определено като известно завръщане към фундамента и отдалечаване от рисковете на "черните лебеди".

Основна тема за коментари в САЩ - освен възможната директна военна конфронтация с Русия на сирийска територия, остава рискът от възможна рецесия. Кривата на доходите показва известни признаци на заравняване с повишен риск от инверсия, което би било един от основните показатели за икономическа рецесия, смятат в  анализаторския екип на "Джей Пи Морган". Експертите отбелязват, че началото на повечето икономически спадове не е плавно, а е свързано с някакво  събитие, каквото може да бъде военен конфликт или грешка в монетарната политика на Фед. Като цяло десетгодишните трежърита  търсят  посока, а  доходността им  се намира около ключовите равнища от около 2.80 процента. Те  приключиха седмицата при нива от 2.773%, без промяна.

В Европа основните дългови емисии също се движеха в унисон с тези в САЩ. С оглед на предстоящата среща на борда на ЕЦБ на 26 април  волатилността при книжата от ядрото на еврозоната бе ниска, не се стигна до  засилено търсене на  убежище срещу риска. В крайна сметка десетгодишните немски бундове приключиха седмицата при нива на доход от 0.496% без промяна спрямо седмица по-рано, докато сходните по матуритет френски ДЦК добавиха 0.6 базисни точки към доходността си, завършвайки седмицата на 0.739 на сто. В периферията на еврозоната наблюдавахме по-сериозни раздвижвания, като там търсенето на заслон от риска се усети по-сериозно. Десетгодишните испански ДЦК приключиха седмицата при нива от 1.275% и ръст от 5.2 базисни точки. Италианските книжа с падеж през 2028 г. добавиха 3.9 базисни точки към доходността си през седмицата, приключвайки на нива от 1.82 на сто.

Без промяна остана и доходността по британските джилтове - и там пазарите  търсеха  посоката си.  Без сериозни икономически новини от Острова, особено такива, свързани с  Брексит, джилтовете се търгуваха в изключително тесен рейндж, а  в края на седмицата отбелязаха доходност до падежа в десетгодишния срок от 1.391%, отново без промяна спрямо предишната седмица.

Конфронтацията в Сирия нанесе най-много вреди на Русия - дългът на страната бе подложен на силни разпродажби. Доларовата й  емисия с  падеж  през 2023 г.  донесе повишаване на доходността от почти 50 базисни точки до около 4.20 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във