Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговете остават в плен на емоциите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмицата на международните пазари на държавен дълг може да се определи като силно динамична. Комбинация от фактори доведе до значителни ръстове при основните позиции, а  в сряда той сякаш почти бе  спрял, за да  изчака  какво ще се чуе от срещата на борда на Европейската централна банка.

Катализиращото  събитие обаче този път стана в  Далечния изток, където се появиха спекулации, че Японската централна банка се кани  да се откаже от задържането на доходността по дългосрочните книжа в Страната на изгряващото слънце. Въпреки че официално потвърждение за това от институцията липсва, тази новина се оказа ключова за развитието на глобалните пазари, като доходността от десетгодишната облигационна емисия отбеляза седмичен ръст от 3.9 базисни точки до 0.074 на сто.

Първи поеха удара от тази новина  американските трежърита.  При тях той бе допълнително усилен от добрите данни в отчетите на компаниите за първото шестмесечие на годината, които показват, че търговските войни на Тръмп поне засега не оказват значителна вреда на американските корпорации. Въпреки поредната шарада от неочаквани и понякога нелогични действия на американския президент  рисковите апетити на инвеститорите се засилиха, като доходността   по десетгодишните трежърита нараснаха с цели 10.7 базисни точки - до 2.946 на сто. В сряда основният въпрос  отново бе дали 3-процентовата бариера не е следващата спирка.

В еврозоната ситуацията в началото на седмицата изглеждаше доста по-спокойна. Добри икономически данни и леко занижената ликвидност преди срещата на борда на ЕЦБ бяха ключови за търговията, а доходността по книжата се движеше в синхрон с глобалната картина. Десетгодишните бундове видяха ръст на дохода от 6.2 базисни точки до 0.391%, докато сходните по матуритет френски ДЦК се търгуваха при доходност от 0.690%  и седмично повишение от 6.6 базисни точки.

В периферията на еврозоната нямаше сериозни новини, а по-високата доходност по книжата на южноевропейските страни този път не доведе до завишено търсене. Възможната рискова пренастройка доведе до известни разпродажби на италиански дълг, чиято доходност по десетгодишните книжа нарасна с цели 15.9 базисни точки до 2.661 на сто. В Испания пък бе относително спокойно, като десетгодишните облигации се търгуваха при доход от 1.344%, без промяна спрямо седмица по-рано.

Към споменатите по-рано очаквани срещи на монетарните бордове на основните централни банки трябва задължително да прибавим и тази на Бенк ъф Ингланд, планирана за 2 август. Освен значителната вероятност за повишение на основната лихва с 25 базисни точки там  се очаква гуверньорът Марк Карни да представи визията си за лихвата в условията на устойчив растеж. Това се приема от пазарните участници за най-явния знак за посоката на донякъде несигурната парична политика на Острова. През изминалата седмица доходността по ключовите десетгодишни джилтове отбелязаха ръст от 3.7 базисни точки до 1.268 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във