Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дългов срив дебне зад ъгъла

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмицата на международните пазари на държавен дълг бе относително спокойна, нямаше впечатляващи  движения и  събития. Основните новини отново бяха свързани с изглеждащите все по-неизбежни търговски войни на САЩ, както и със сериозното заравняване на кривите на доходност в някои основни световни икономики.

Някои анализатори прогнозират, че на база на занижените инфлационни очаквания, както и заради поредната порция "атрактивни" политически ходове на президента Тръмп  разликата между курс "купува" и курс "продава" между 30-годишните  и 10-годишните трежърита може да стане отрицателен до края на септември. След това заравняване можем да очакваме подобен ефект да се прояви и между петгодишните  и десетгодишните книжа, и накрая - в късите матуритети.  Фед засега не гледа  сериозно на рецесионната заплаха, но въпреки това не е изключено да видим дори намаляване на темпото на лихвени повишения с цел да се запази  доходността по краткосрочните книжа. Като цяло трежъритата имаха спокойна седмица и добавиха  5.7 базисни точки към десетгодишната си доходност от 2.885 на сто. Във Великобритания пък след сътресенията в правителството на Тереза Мей основният въпрос все повече е дали Обединеното кралство може да си позволи да напусне  ЕС без сделка. Според някои анализатори това би струвало  скъпо на страната, като би довело до ново сериозно поевтиняване на паунда и рецесионен натиск. Джилтовете се търгуваха умерено през седмицата, като доходността при десетгодишните книжа отбеляза спад от 3.2 базисни точки - до 1.239 на сто.

Еврозоната не изобилстваше от събития и новини през седмицата. Това даде своя резултат в ядрото, където десетгодишните немски бундове приключиха седмицата при нива на доход от 0.347% и ръст от едва 0.9 базисни точки. Френските ДЦК със сходен матуритет добавиха 1.6 базисни точки към доходността си до 0.632 на сто.

В периферията на еврозоната най-интересно за пореден път бе около Италия. Премиерът на страната разсея доста опасения, продиктувани от изказвания на лидерите на популистката коалиция, като заяви, че еврото за Италия е "необратимо", а дългът на държавата е "огромен, но устойчив". Това, заедно с добрите нива на доходност, накара инвеститорите да обърнат внимание на италианските държавни ценни книжа. В десетгодишния матуритет доходността им се понижи с цели 7.4 базисни точки до 2.472 на сто. За сравнение, италианските книжа, с падеж през 2028 г., видяха седмичен ръст на възвръщаемостта от едва 1.2 базисни точки до 1.272 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във