Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Драмата в Италия дирижира дълговете

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Първата пълна  седмица от 2019-а доведе до известно обръщане на трендовете, с които посрещнахме годината. Капиталовите пазари видяха няколко поредни сесии на зелена територия, докато общата настройка на инвеститорите  към риска доведе до известно отстъпление в котировките на сериозно поскъпналите държавни дългове.

С най-сериозни ръстове на доходността се отчетоха книжата на страните от ядрото на еврозоната, които  бяха  и най-печелившите при бягството от риска в края на 2018 година. Немските десетгодишни облигации  "видяха"  ръст на доходността до падежа си с цели 5.7 базисни точки през седмицата, приключвайки на нива от 0.265 на сто. Френските ДЦК със сходен матуритет се търгуваха при доход от 0.691%, без промяна спрямо предишната седмица. Инвеститорите очакваха протокола от последната среща на борда на ЕЦБ ,  търсейки  евентуални следи за това кога може да се случи първото лихвено повишение в еврозоната тази година. Поне засега  слабите икономически данни не дават основание то да се случи преди септември.

В периферията на еврозоната - в Италия,  станахме свидетели на поредната порция политическа драма.  Този път лидерите на управляващите популистки партии не можаха да се разберат със собствения си финансов министър за това как и дали да бъде помогнато на изпадналата в затруднения банка "Каридже". В крайна сметка новата доза политическа несигурност повлия негативно на общия риск на страната и доведе до повишение на доходността на десетгодишните италиански книжа с 2.9 базисни точки - до 2.906% през седмицата. В същото време завръщането към по-рисковите активи се оказа позитивно за инвеститорите в испански дълг и те  видяха седмичен спад на доходността с 2.4 базисни точки -  до 1.448% в десетгодишния матуритет.

Във Великобритания все повече икономически проблеми, свързани с Брексит, започват да се материализират. Данните за продажбите на дребно през празничния декември отбелязаха най-лошата си стойност от 2008 г. насам, а  политическата несигурност продължава да е водеща на финансовите пазари. В седмицата преди гласуването на плана на премиера Тереза Мей все още не изглежда, че има достатъчна подкрепа за одобрението му в Долната камара на парламента. В същото време лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин директно поиска нови избори при провал на Мей в парламента. На този фон джилтовете видяха търсене от пазарите, като доходността по десетгодишните книжа се понижи с 3.1 базисни точки - до 1.244 на сто.

В САЩ шоуто "Тръмп" продължава на пълни обороти. В ден 20 от бюджетната война, която затруднява нормалното функциониране на основни администрации, президентът напусна среща с лидерите на мнозинството в Конгреса, след като те не се съгласиха да подкрепят финансиране на граничната стена с Мексико. В същото време търговските преговори с Китай може и да дадат позитивен резултат, като това дава допълнителен оптимизъм на рисковите инвеститори. Десетгодишните трежърита приключиха седмицата при доход от 2.697% и ръст от 2.8 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във