Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът се хлъзна по спиралата на поевтиняването

Джанет Йелън

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Търси и ще намериш! Тази стара максима бе доказана от валутните пазари през изминалата седмица. Основното събитие бе срещата на монетарния борд на Фед, където новините бяха минимални. Липсваше повишение на основната лихва, липсваше фиксиране на срок за начало на намаляване на баланса на монетарната институция, липсваше и сериозна промяна в тона на председателя - Джанет Йелън. Въпреки всички тези липси промяната в отношението към инфлацията, което на предишното заседание бе определено като "кратковременно", а сега като "някак постоянно", беше достатъчно, за да изпрати щатския долар в поредната спирала от поевтиняване. Спрямо еврото зелените пари загубиха 0.54% от стойността си, стигайки до нива от 1.1726 долара за евро, като загубите бяха почти повсеместни. Двойката британски паунд - щатски долар завърши седмицата твърдо над ключовото ниво от 1.30, достигайки 1.3133 долара за паунд при нарастване от 1.05 процента. Доларът загуби позиции дори спрямо отслабената напоследък японска йена, която се намира под натиска на нежеланието на централната банка за включване в глобалния тон на затягане на монетарните стимули. В края на седмицата един долар можеше да купи 111.18 йени, или с 0.65% по-малко спрямо седмица по-рано.

Щатският долар обаче не бе най-поевтиняващата валута. Тази "титла" се пада на швейцарския франк. Той пое курс на сериозно отстъпление, след като един от членовете на борда по монетарна политика заяви, че от швейцарската централна банка смятат франка за силно надценен. Това бе повече от достатъчно, за да събуди всички желаещи да разпродават швейцарската валута, като ключовото ниво от 1.12 франка за евро бе подминато и затвърдено сравнително бързо. Към края на седмицата 1.1231 франка можеха да купят 1 евро при ръст от 1.80 процента. Курсът щатски долар - швейцарски франк пък завърши седмицата при нива от 0.9545 при нарастване от близо 1 на сто.

Седмицата бе поредна позитивна и за суровинните валути. Поскъпването на петрола изглежда устойчиво, като дори новината, че Великобритания смята да забрани всички дизелови и бензинови автомобили след 2030-а, не можа да повлияе негативно на черното злато, чиято цена отново се приближава до около 50 щ. долара за барел. Това повлия положително на канадския долар, който бе една от най-печелившите валути през изминалата седмица. "Луунито", както са познати канадските пари, поскъпна с 0.73% спрямо щатския долар, като в края на седмицата 1.2448 канадски долара купуваха 1 щатски. Силата в поскъпването на валутата на най-голямата страна в Северна Америка изглежда все още неизчерпана, след като преди седмица канадската централна банка донякъде неочаквано повиши основните лихви.

Всъщност най-печеливши се оказаха инвеститорите в австралийски долари. Валутата на страната континент се носи на вълната на спекулациите за повишаване на основните лихви на срещата на борда на централната банка на Австралия в петък рано сутринта. Вероятността това да се случи значително нараства, след като доклад на централната банка показа, че нормалните лихвени равнища на база на последните икономически данни трябва да са с над 2% по-високи от сегашните 1.5 процента. При сериозна волатилност австралийският долар достигна ниво от 1.2460 спрямо щатския си съименник, като поскъпването му само през изминалата седмица се равняваше на 1.45 на сто.

На печеливши позиции бе и новозеландският долар, който повиши стойността си спрямо щатския долар с 1.01% до 1.3278. Курсът австралийски - новозеландски долар завърши седмицата при нива от 1.0651 при ръст от 0.33 процента.

Поевтиняването на британския паунд - поне засега, изглежда приключило. След като ключовото ниво от 0.90 пенса за евро бе неколкократно безуспешно тествано, курсът пое надолу. Някои анализатори вече приемат паунда за силно подценена валута - независимо от намаляващата вероятност за повишение на основната лихва на Острова след водопада от негативни икономически данни и политическата и цялостната несигурност около Брексит. В края на седмицата едно евро се разменяше срещу 89.232 пенса, което формира поскъпване от 0.56% за британската валута.

Скандинавските пари също изглеждат все по-привлекателни за инвеститорите. Норвежката крона отново следваше възходящото движение, стимулирана от ръста в цените на петрола. В края на седмицата едно евро купуваше 9.2698 крони, което бе с 0.82% по-малко спрямо пет търговски дни по-рано. И шведската крона "хващаше окото" на инвеститорите. Позитивните данни за развитието на скандинавската икономика дават редица основания за търсене на корелация между затягането на паричната политика в Швеция в унисон със случващото се в еврозоната. Кроната изглежда подценена на пазарите, като редица анализаторски мнения сочат за поскъпването й до нива в рамките между 9 и 9.20 крони за евро. Към края на седмицата валутата на Европейския съюз се обменяше срещу 9.6006 шведски крони, при незначително поскъпване на скандинавските пари от 0.17 процента.

Волатилността при валутите на държавите от Централна и Източна Европа бе изненадващо ниска. Полската злота все още се намира в капана на проблемите, които консервативното правителство има с промените в закона за съдебната власт. Ветото на спорния проектодокумент от президента Анджей Дуда поне засега отлага налагането на санкции от Европейската комисия, но злотата все още не може да възстанови стойността си. В края на седмицата едно евро купуваше 4.2627 злоти при понижение от 0.09 процента. Движенията при унгарския форинт и румънската лея също бяха ограничени в своя магнитуд до около 0.10 на сто.

Валутите на развиващите се страни се търгуваха в широки граници, въпреки че приключиха седмицата почти без изменения. Новините за новата порция санкции от САЩ към Русия оказа негативно влияние върху рублата. В края на седмицата един долар купуваше 59.394 рубли при почти нулева седмична промяна. Индийската рупия бе позитивно повлияна от новините, че евентуалното понижение на основните лихви в страната ще бъде еднократно, тъй като инфлационните рискове са значителни. В четвъртък (27 юли) един щатски долар се разменяше срещу 64.13 рупии, или с 0.29% по-малко спрямо седмица по-рано. Мексиканското песо продължи да поскъпва срещу щатския долар, като завърши седмицата при нива от 17.5841 песо за долар. Политическата несигурност пък бе основната причина за поскъпването на бразилския реал, който добави само 0.17% към стойността си спрямо щатския долар до 3.1380 реала за долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във