Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът потърси реванш

Зелените пари започнаха седмичната си търговия с ударен възход и поскъпнаха към почти всичките си валутни конкуренти от Г-10 с изключение на шведската крона. Ентусиазмът им бе попарен от публикуваното след затварянето на европейските борси на 16 август резюме от юлското съвещание на паричните стратези на Федералния резерв, което почти възстанови наложеното през последните седмици валутно статукво. И затвърди констатацията на експертите, че доларовите продажби са най-масовите търговски сделки на световните пазари от април насам.

Доларовият подем бе провокиран от няколко благоприятни фактора.

От една страна, значително намаля напрежението на Корейския полуостров, след като лидерът на Северна Корея реши да отложи нападението срещу остров Гуам. Което автоматично укроти търсенето на сигурни активи - най-вече на японски йени и на злато - традиционните спасителни убежища при кризи от всякакъв характер. Това пък върна инвеститорския апетит за рискови и по-високодоходни вложения.

Определена роля изигра и това, че на 15 август бяха огласени по-силни от очакваните фундаментални показатели за състоянието на щатското стопанство. Юлските продажби на дребно са скочили с 0.6% - най-високият им ръст за тази година, при това в широк спектър от области - от универсалните магазини до строителните материали. Те са съпроводени с възходящи корекции на продажбите и за предишните два месеца, което показва, че подемът на трудовия пазар, ограничената инфлация и ниските кредитни разходи засилват покупателната мощ на американците. Което пък се отразява добре на вътрешното потребление, което пълни 70% от БВП на страната. И подсказва по-силен ръст на щатското стопанство през третото тримесечие. Клонът на Федералния резерв в Атланта очаква той да е 3.7% на годишна база, след като бе 2.6% през второто тримесечие и 1.9% през първото. Като "гарнитура" клонът на Федералния резерв на Ню Йорк отчете, че общият индекс за бизнес условията в региона се е качил с 15.5 точки - до 25.2 през август - най-високото равнище за последните почти три години. Всичко това бе повод за оптимизъм, че Федералният резерв ще качи поне още веднъж щатските лихви през тази година и директорът на нюйоркския клон на банката Уилям Дъдли ще спази обещанието си от 14 август да подкрепи подобно решение, ако икономиката се развива според очакванията. 

Тези събития провокираха ребалансиране на позициите на инвеститорите и щатската валута поскъпна до 1.1687 за едно евро (на 15 август) и до 110.85 йени за един долар. И след известни колебания около 1.17 долара за евро и 110.70 йени за долар продължи нагоре.

Еврозоната също имаше своите звездни мигове след огласените на 16 август силни данни за растежа на общността през второто тримесечие в размер на 0.6% - точно колкото бе публикуваната в началото на месеца прогноза. Нарастването е подкрепено и от продължаващото силно представяне на германското стопанство (с 0.6% ръст след 0.7% през първото тримесечие), от най-силния подем на Испания (от 0.9%) за последните почти две години. Износът и инвестициите са стабилизирали френския растеж на 0.5%, а Холандия отчете увеличение на БВП през второто тримесечие с цели 1.5% - най-високото в края на 2007-а насам. Италия, която изостава непрекъснато от партньорите си, показва известни признаци за стабилизиране и вдъхва надежди за поне 1% годишен растеж през 2017-а.

Тези новини обаче не успяха да съхранят възходящото движение на еврото - то се задържа слабо към най-големите си търговски партньори. Като основен виновник за този неуспех валутните експерти посочват шефа на Европейската централна банка Марио Драги, от когото се очакваше да коментира бъдещата стратегия за отмяна на паричните стимули за икономиката на еврорегиона на икономическия симпозиум в Джаксън Хол, който се открива на 25 август. Но запознати с намеренията на Драги източници твърдят, че той ще се въздържи да дискутира политиката на ЕЦБ поне до есента, каквото бе решението на последното съвещание на банковия управителен съвет по темата през юли.

Пожелали анонимност парични стратези на ЕЦБ пък коментирали пред агенция "Ройтерс", че октомври е най-вероятната дата за по-значими решения, като се има предвид очакваната свежа поредица от фундаментални показатели за общността. Всъщност голямата дилема е, че въпреки стабилния растеж, придружен с намаляваща безработица и с увеличаващо се доверие в стопанската перспектива, инфлацията, както и ръстът на заплатите остават ниски.

Онова, което не успя да направи икономиката, свършиха щатските централни банкери. Огласените извадки от юлското им съвещание показаха, че те продължават да се безпокоят от хилавата инфлация, която вече очакват да се задържи по-дълго от прогнозите им под целевите 2% годишно. Не стана ясно и дали Федералният резерв ще започне да свива раздутия си от паричните стимули баланс през тази година. С други думи, достатъчно основания в подкрепа на очакванията на икономистите за не повече от едно лихвено увеличение в Щатите през следващите 12 месеца. Като капак се появи новината, че президентът Доналд Тръмп разформирова два бизнес съвета заради растящия брой главни мениджъри, "въстанали" срещу оценките му на кървавите събития във Вирджиния през уикенда. Това развали окончателно настроението на дилърите и те върнаха щатската валута в утвърдения й диапазон на търговия между 1.17 и 1.18 щ. долара за едно евро (1.1758 долара за едно евро в 10.45 ч българско време).

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2450.5 млн. евро (4793 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.13% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във