Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Дойче банк" изпада от EURO Stoxx 50

Години на загуби и стратегически лутания костват мястото на "Дойче банк" сред корпоративния елит на Стария континент. Най-едрият германски кредитор е изпаднал от индекса Euro Stoxx 50 за първи път от въвеждането му на 26 февруари 1998-а, според документи, до които се добрали репортери на агенция "Блумбърг". Индексът, съставен от "Дойче бьорзе", включва акциите на най-големите и най-ликвидните компании от еврозоната и съдържанието му се преразглежда всяка година през септември. Тазгодишната промяна влиза в сила на 24 септември.

Случилото се е последица от резкия спад на пазарната оценка на "Дойче банк" след серия управленски скандали и пропадналите опити на кредитора да се адаптира към регулаторните промени след финансовата криза от 2007-2008-а. През последните три години банковата група губи пари, а все повече анализатори се съмняват в успеха на плана на главния изпълнителен директор Кристиан Сюинг да върне институцията на печалба. Котировките на акциите на "Дойче банк" достигнаха върхови стойности през 2007-а и оттогава са загубили около 90% от оценката си, като само през 2018-а са олекнали с над 37% - до 20 млрд. евро.

Подобна съдба сполетя и вторият по големина кредитор на Германия - "Комерцбанк", чийто акции са извадени от германския борсов индекс DAX, включващ книжата на най-големите и най-ликвидните германски компании. Новият му състав ще бъде обявен от ръководството на DAX на 5 септември след приключване на борсовата търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във