Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Десет компании на върха на хранителната верига

S 250 92bc7ecb 16ad 4943 87dc 2c6ef57f2399

Разнообразието от марки по рафтовете на магазините за храни и напитки у нас е огромно. Но всъщност десетина мултинационални компании доминират в производството и в търговията с хранителни стоки. Всички те имат хиляди служители и печелят милиарди долари.Те имат силата да диктуват цените и модата, а огромен брой потребители са зависими от техните продукти всеки ден. Едва ли има човек, който да не е пробвал поне един от техните продукти. Ако не хапнем, то ще пийнем нещо тяхно. Презареждане (енергия за тялото), Наслада (награда за душата), Ударна мощ (сила за ума) - така можем да опишем причините за похапване на тези продукти. В различни класации през годините тези фирми трайно се редят сред най-обичаните марки по света.

България също присъства в бизнеса на тези компании. За наша радост половината от тях са представени у нас - организирали са тук свое производство или имат търговски структури.

Илюстрация за състоянието им е едно подреждане въз основа на годишния им оборот за 2015 г. на бpитaнcĸaтa нeпpaвитeлcтвeнa opгaнизaция Охfаm - тази класация пoĸaзвa влacттa и oгpoмния acopтимeнт oт пpoдyĸти нa тeзи ĸopпopaции.

....

 

"Нестле България" е част от Nestlé S.A., която пък е най-голямата компания - производител на храни и напитки в света. Основана през 1866 г. от германския индустриалец Анри Нестлѐ, управлението й е в град Вьове, Швейцария.

Историята на "Нестле България" започна през далечната 1994 г., когато NESTLÉ купи най-големия производител на шоколадови и захарни изделия у нас - "ЗШИ София". Компанията е един от най-големите стратегически инвеститори на българския пазар в сферата на хранителната промишленост. За 22 години тя е инвестирала в страната 140 млн. долара, а над 1700 българи градят кариера в нея.

"Нестле България" развива дейност в бизнеса с осем бизнеса - кафе напитки, кулинарни продукти, шоколадови продукти и бисквити, сладолед, детско хранене, храна за домашни любимци, зърнени закуски, продукти за професионалисти, с 970 продукта. Марките, с които компанията е известна на българския потребител, са: Nestle Мура, Nestle Кit Kat, Nestle Lion, шоколади, шоколадови бонбони и шоколадови бисквити Nestle, бисквити Nestle Житен дар, аерошоколад Nestle LZ, шоколадови бонбони Nestle Таралежки, както и с международните марки Nescafe, Maggi, Nesquik, Nido, зърнени закуски Nestle, детски храни и други.

"Нестле" произвежда своите продукти в две предприятия - във фабриката за шоколадови продукти и бисквити в столицата и в завода за сладолед във Варна. Kit-Kat и сладоледът формират над една трета от експорта на "Нестле България" към свързани компании в групата Nestle.

Eмaнyeл Apтyp e нoвият изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Hecтлe Бългapия", той ръководи предприятието oт 1 oĸтoмвpи 2016-а.

 

 

Американската PepsiCo е производител и дистрибутор на безалкохолни и енергийни напитки и минерални води, на сокове, закуски и други хранителни продукти. Основана е през 1965 г. след сливането на The Pepsi Cola Company (основана през 1902 г. от фармацевта Кайлаб Брадхам - автор на рецептата на напитката Pepsi от 1898 г.) и Frito-Lay (компания за чипс и снаксове). До 1997 г. PepsiCo е собственик и на KFC, Pizza Hut и Taco Bell, когато те са отделени в отделна компания - Yum! Brands.

В България напитките на PepsiCo се произвеждат и разпространяват от "Агрима" АД. Тя е собственост на Васил и Валентин Златеви още от средата на 90-те години на миналия век. През 2007 г. "Куадрант Бългерия Бевъридж" ЕООД - българският филиал на международната група "Куадрант", и "Агриуей Холдинг Лимитед" сключиха сделката по продажбата на българския производител и дистрибутор на марките от групата на "Пепси Ко" в България - "Агрима" АД. 

Така днес "Куадрант Бевъриджис", джойнтвенчър между фирмите "Куадрант Юропиън Бевъриджис" и PepsiAmericas, е официалният за България бутилировач на продуктите на PepsiCo (Pepsi, Mirinda, 7UP, Evervess, Gatorade). В портфолиото му влизат още негазираните плодови напитки с марката PRISUN (GatFoods), студеният чай LiptonIceTea, енергийната напитка Rockstar. "Куадрант Бевъриджис" е производител и на трапезната бутилирана вода Bellissima, както и на газираната безалкохолна напитка "Физи".

Компанията притежава завод за бутилиране във Велико Търново и има търговски звена във всички краища на страната. 

 

 

Coca-Cola произвежда по-голямата част от разхладителните напитки в света. Корпорацията е собственик на десетки марки сокове, газирани напитки, студени чайове и енергийни напитки. Но преди всичко "Кока-Кола" е най-големият търговец, дистрибутор и производител на безалкохолни напитки в света.

"Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани България" е най-големият производител на безалкохолни напитки в страната, който притежава изключителното право да бутилира продуктите на The Coca-Cola Company. Фирмата стартира дейността си в България през 1992 г. и инвестицията й до момента е 500 млн. лв. в българската икономика. 

Компанията има два бутилиращи завода на територията на България - в Костинброд и в Банкя, и осигурява работа на 2100 души. Всяко работно място пък дава възможност за трудова заетост на хора от още осем юридически лица - партньори, доставчици и клиенти на "Кока-Кола ХБК България". Това означава още 17 800 допълнителни работни места по веригата - от производителите на суровини и съставки до хората, които продават напитки на "Кока-Кола" в заведения и магазини.

"Кока-Кола ХБК България" произвежда и продава богато портфолио от напитки, по-голямата част от които са собственост на The Coca-Cola Company. То включва марките Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite и Schweppes, местни търговски марки като Lift и минералната вода "Банкя извор на живот", търговски марки, лицензирани от други компании като Nestea. В портфолиото й са и негазирани напитки като Cappy, Cappy Tempo и illy issimo. Продуктите й се разпространяват чрез девет дистрибуционни центъра в цялата страна.

През 1886 г. в Атланта (щат Джорджия) Джон Пембертън се опитва да създаде освежаващ тоник срещу умора, отпадналост и главоболие. Резултатът е сироп, който, след като бил смесен с вода, се превърнал в най-популярната освежаваща напитка в света. Той я нарекъл Coca-Cola. От този момент нейният успех е неспирен.

През 1965 г. започва производството на "Кока-Кола" в Пловдив, с което България става първата страна от бившия социалистически лагер, която има завод за този продукт. Това, което е уникално за него у нас, е фактът, че търговската марка Coca-Cola е преведена на кирилица и е използвана в съответната реклама.

 

 

"Монделийз България" е новото име на "Крафт фуудс България", фирмата, която произвежда шоколадови изделия, бисквити и кафе напитки с марките Milka, "Своге", Suchard, Toblerone, Oreo, "Морени", BelVita, Tuc, Barni, Jacobs, "Нова Бразилия" и още 40 бранда.

Промяната (през 2013 г.) е част от процеса на международно преструктуриране на Kraft Foods Inc. и от разделянето на бизнеса на две отделни компании. Mondelez International ("Монделийз интернешънъл") се специализира в производството и търговията на бисквити, шоколади, дъвки и бонбони, кафе напитки, а Kraft Foods Group е фокусирана върху бизнеса с хранителни продукти в Северна Америка (майонези, замразени храни и др., с които корпорацията не е позната в България). Mondelez е най-голямата компания за хранителни продукти в САЩ и втора в света след швейцарската "Нестле".

До решението за преструктуриране се стигна, след като през 2007-2010 г. Kraft Foods придоби водещи компании като производителя на бисквити LU на Danone и на шоколад Cadbury. Името "Монделийз" е избрано след вътрешен конкурс между служителите като комбинация от думите "свят" и "вкусен" (от латински). В България компанията има две предприятия - в Своге и в Костинброд.

"Монделийз България" произвежда у нас изделия с марките Milka, "Своге", Suchard, Toblerone, Oreo, "Морени", BelVita, Tuc, Barni, Jacobs, "Нова Бразилия". С най-голям дял в портфолиото на фирмата у нас е шоколадът (като блокчета, бонбони, вафли и десерти), следван от кафето и бисквитите.

Историята на Фабриката за шоколадови изделия в Своге започва в... София през 1901 г., когато Велизар Пеев открива първата фабрика за шоколад в България. До ноември 1993 г. фабриката се нарича Завод за шоколадови изделия "Република". Тогава международната компания "Крафт Фуудс" я купува от държавата и започва историята на шоколада "Своге". Марката, която се произвежда по оригинална швейцарска рецепта, се предлага на българския пазар от следващата година. Първото тв излъчване на реклама за шоколад "Своге" е от същата година, когато мил швейцарски експерт се усмихва от екрана и с акцент заявява: "Български, от Своге". 

 

 

"Груп Данон" (Groupe Danone) е международен производител на хранителни стоки със седалище във Франция. Компанията е водещ производител на млечни продукти, на минерална вода, бисквити и детски храни.

"Данон" е основана през 1917 г. от Исак Карасо в Барселона като малка фабрика за кисело мляко, слабо известно в Западна Европа по това време. Исак кръщава марката на сина си Даниел, чийто прякор на каталонски е Данон. Десет години по-късно е построена първата фабрика във Франция, но по време на Втората световна война компанията се мести в Ню Йорк, където е основана Dannon Milk Products Inc. През 1958 г. "Данон" се връща в Париж, където и днес се намира нейната централа.

Френският производител Danone отдавна е познат по света със своите млечни продукти: Danone, Atimel, Activia, минерална вода: Volvic, Evian, Wahaha, Aqua и бисквити: Lu. Компанията заема водещи позиции в сферата на здравословните храни в четирите си различни бизнес дивизии: свежи млечни продукти (№1 в света), води (№2 на пазара за бутилирани води), бебешки храни (№2 в света) и клинично хранене.

"Данон Груп" стъпва на българския пазар през 1993 г., когато купува държавното предприятие "Сердика София", а от следващата година започва производство и предлага на пазара ароматизирани плодови млека. Днес в портфолиото му у нас влизат марките "Активия", Danonino, "ДЗП", Danette, Fantasia, Айрян, заквасена сметана, "Данон Дисни" (с образа на любими анимационни герои) и други.

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във