Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дерипаска щурмува технологиите

Олег Дерипаска

Руският милиардер Олег Дерипаска инвестира в разработването на  батерии от ново поколение. Те ще бъдат използвани за съхраняване на електроенергия, произведена от слънчеви централи, както и за замяна на влаганите в момента в телефоните и в колите литиево-йонни зарядни устройства.

Корпорацията на магната "En+ Group", която е собственик на електроцентрали и на най-големия производител на алуминий извън Китай, изучава натриево-йонните и алуминиевите графено-йонни технологии, съобщи в интервю в Москва ръководителката на отдела за развитие и проучвания на "En+" - Анна Коротченкова. (Бел. ред. - Графенът е алотропна форма на въглерода под формата на единичен равнинен лист - базов структурен елемент на други алотропи, включително графит и въглен).

Производството на литий ще трябва да се увеличи четири пъти през идното десетилетие, за да задоволи търсенето на батерии за електрическите превозни средства, прогнозират експерти на инвестиционната банка "Голдмън Сакс груп".  Цените на метала са скочили почти четворно през последните три години. 

Алуминиевата графено-йонна технология се очертава като най-подходящата  да замени литиево-йонните батерии в електрическите коли и апарати. Базираните на натрий устройства пък са предпочитани за съхраняване на енергията, произведени от соларни и вятърни централи.

Енергийната ефективност на натрия е около 70% от литиевата. Той обаче е по-евтин, което го прави по-полезен в сектори, където размерът няма голямо значение, поясни Коротченкова.  "En+" се надява първият прототип да е готов до края на годината. Енергийната интензивност на алуминия пък е три пъти по-висока, отколкото на лития.

Инвестициите в разработването на батериите ще са в размер на 60 млн. рубли (1 млн. щ. долара) за период от три години. Ако проектът завърши с успех, "En+" ще използва натриево-йонните батерии в собствената си соларна централа в Абакан и ще ги разработи като отделен собствен бизнес.  

Всяка работеща алуминиева графено-йонна технология пък може да бъде продадена на световни производители на батерии или пък "Еn+" да се опита да създаде съвместни дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във