Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Да уцелиш тренда

Правилната оценка на валутните тенденции е била решаваща при формирането на тазгодишните разлики между постните и значителните приходи от вложенията в борсови индекси. Това се потвърждава най-категорично от основния индекс на Япония NIKKEI 225 Stock Average. В доларово изражение (или след като постъпленията в йени се конвертират в зелени пари) индексът се е отплатил с 16.7% на инвеститорите. За онези, които са предпочели  йените,  доходността е 13.5 процента. А за почитателите на еврото тя е 4.5% - заради поскъпването с 8.6% на единната европейска валута към японската. 

Извън традиционните фактори като корпоративните печалби най-голямото предизвикателство през 2017-а е било да бъде  нацелена  правилната посока на движение на валутите, подчертава валутният стратег на "Комерцбанк" Макс Кетнер. При погрешна преценка не са помагали нито правилният подбор на региона, нито на сектора, нито на лихвения диапазон,  добавя Кетнер. Той не предвижда промяна на тази конфигурация в близко време.

Засиленият ръст на еврозоната и очакванията Европейската централна банка да започне да изтегля паричните стимули подкрепят подема на еврото, което е поскъпнало към всичките си конкуренти от Г-10 през тази година, и най-вече към зелените пари - тук това се измерва с около 12 процента. Запазват се обаче и валутните рискове, произтичащи от разнородните позиции на търговците. Така че промяната на фундаменталните показатели в една или друга посока има потенциал да разлюлее пазарите, респ. да даде отражение и върху резултатите от търговията с акции.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във