Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на почти всички борсови стоки по света се повишават

Обединението на "Софийска стокова борса" и "Българска стокова борса" на практика е завършено. Това обяви изпълнителният директор на ССБ Васил Симов. От Нова година борсови сделки се сключват само на пода "Софийска стокова борса", като всички участници търгуват, без да заплащат встъпителни такси, които са типични за всяка една борсова институция.

През първото тримесечие у нас традиционно преобладава търговията с нехранителни стоки.

Цените на почти всички борсови стоки по света се повишават - изключение има най-вече при захарта, отчетоха от Софийската стокова борса на редовната тримесечна пресконференция.

Според прогнозата на Световния съвет по зърно през стопанската 2018/2019 година реколтата от пшеница ще е 740.8 млн. тона или със 17 млн. тона (около два процента) по-малко от реколтата, прибрана през предходната земеделска година.

За първи път от шест години производството на пшеница в света ще е по-малко от потреблението, което се очаква да бъде 744 млн. тона, каза Антонина Белопитова, директор в ССБ. От ССБ обаче отбелязаха, че ситуацията не е критична, защото преходните запаси на пшеница също са рекордни - 256 млн. тона. И те ще могат да покрият по-високото потребление.

Най-голям ръст в производството на пшеница ще има в Австралия – прогнозното увеличение ще е с около 4 милиона тона. В САЩ ще бъдат ожънати един милион тона зърно повече, но в Европейския съюз реколтата ще падне с три милиона тона до 148 млн. тона, прогнозират от Световния съвет по зърно.

През първото тримесечие цената на пшеницата е 214 долара за тон в Германия, 208 долара за тон във Франция и 201 долара за тон в САЩ.

Тази година ССЗ очаква спад с 10 млн. тона на реколтата в Русия и намаляване на ожъната пшеница също в Украйна и Казахстан. И трите държави, които са големите конкерунти на България, обаче ще продължат с агресивния износ. Цената на пшеницата в Русия е 210 долара, в Украйна - 208 долара. Българската пшеница се търгува по 183 долара за тон без данъци или около 300 лева за тон на вътрешния пазар. Цената на брашното у нас през март остава без промяна спрямо година по-рано - 64-65 стотинки за килограм на едро, съобщи Антонина Белопитова, директор в ССБ.

Според Световния съвет по зърното реколтата от царевица ще е 1.050 млрд. тона, което е със 7 млн. тона повече от изминалата стопанска година. Увеличението ще е за сметка на по-добрите добиви в Украйна и страните от Южна Америка, смятат в ССБ. Реколтата в Бразилия се очаква да е 95 млн. тона и страната да излезе на първо място в износа на царевица. Очакват се страните от Европейския съюз да добият 61 млн. тона царевица, което ще е с 5-6 тона по-малко. Цената на царевицата е с 19% по-висока тази пролет - във Франция е 205 долара за тон, в Украйна 203 долара за тон и около 183 долара долара за тон в САЩ. У нас царевица се търгува около 280 - 300 лева за тон без ДДС.

Експертите от ССЗ очакват реколтата от рапица в света тази година да достигне 73.1 млн.тона, което ще е с два милиона тона повече. Добивът в ЕС вероятно ще бъде с един - два милиона тона повече. Цената на рапицата пада на годишна база с 11 процента до малко над 350 евро за тон на борсата EURONEXT.

Заради по-високия износ цената на слънчогледа в Украйна и в Русия се качва до 385 - 390 долара за тон. Преди годината цената в Украйна бе 310 долара за тон. Страната вече има и достатъчно преработвателни мощности и се представя силно и на пазара за слънчогледово олио.

У нас цената на слънчогледа е паднала от 680 лева за тон през март 2017 година до 560 лева за тон през тази година. Световното производство на слънчоглед е над 45 млн. тона, като пада с два милиона тона. Реколтата в страните на ЕС се очаква да е около 9.3 млн. тона. Експертите посочват, че ще има по-ниски добиви на слънчоглед в Украйна и в Русия.

На борсата на сурово слънчогледово олио в Ротердам се отчита спад с три процента на стоката до 795 долара за тон.

В България олиото поевтинява от 1.75 лева за литър на едро през миналата пролет до 1.64 лева за литър през март 2018 година.

За една година цената на захарта пада средно с 26%, както по света, така и у нас, отчитат експертите на Софийската стокова борса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във