Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цената на книжата отлетя към небесата

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

Тръмп се появи на бял кон, щедро обещавайки кардинални реформи и благоденствие за всички американци. До момента обаче нито едно негово начинание не е осъществено с очаквания ефект. Той обеща да загърби агресията във външната политика на САЩ, но виждаме ескалация на напрежението както на Корейския полуостров, така и изостряне на тона му спрямо Иран, а също и спрямо Русия.  Той обеща силен долар, но националната щатска валута се потопи до двугодишно дъно. Действията му, които в много отношения  приличат на танц  на слон в стъкларски магазин, подпомагат покачването на цената на държавните книжа.

Федералният резерв (Фед) няма да вдигне лихвите скоро. Мудните инфлационни процеси в най-голямата икономика на света имат основен принос за формиране на това становище. Отказвайки се да вдигне основната лихва, Фед дава шанс на корпоративните клиенти да продължат  да теглят  кредити при относително ниска лихва. Ето защо щатският борсов индекс Dawn Jones Industrial Average  надскочи абсолютно рекордното ниво от 21 700 пункта. Ерата на ниските лихви държи висока цената и на държавните книжа, защото тя  означава ниска доходност в резултат на обратнопропорционалната им зависимост.   

Австралийската централна банка също даде ясен сигнал, че основната лихва в страната, която е фактор за поведението на азиатските пазари, ще остане на рекордно ниското си ниво от 1.5%, на каквото е от дълго време. 

Гърция отново е на международната финансова сцена, пускайки в обращение нова петгодишна емисия от държавни съкровищни облигации. Всъщност добрата новина е в постигнатата по-ниска от очакваното емисионна доходност. Тази новина автоматично повиши цената на книжата на всички южноевропейски страни, в това число и на българските. Цената им  достигна едва ли не до облаците.  Пазарната стойност на най-дългосрочната ни емисия с падеж 2035 г. се повиши, спомагайки доходността й да се понижи до рекордно ниски нива. Тя се договаря в момента при 2.85% годишна доходност и е напът да подобри рекорда си от 2.81% - най-ниската, откакто е емитирана през 2015-а. Цената на емисията ни с падеж 2028 г. скочи с 1 евро за последните седмици, повличайки доходността й към дъното от 1.98% на годишна база.

Котировката и на следващата по срочност емисия (с падеж 2027 г.) се повиши до рекордно висока стойност, потапяйки доходността до достиганото вече преди месец дъно от 1.76 процента. С най-скромните - едва 30 евроцента, се повиши цената на еврооблигационната ни емисия с падеж през 2024 г., като не успя да подобри или достигне никакъв рекорд. Доходността й се понижи до 1.27%, далеч над достигнатата преди месец най-ниска отчитана досега доходност от 1.2% годишно. За сметка това пък котировките на най-краткосрочните ни книжа, търгувани на международните финансови пазари, подскочиха до небесата, натискайки възвръщаемостта им все по-надолу. Доходността, при която вече се договарят сделки с книжа от емисията ни с падеж 2023 г., вече е при немислимо ниските доскоро 0.70% на годишна база. При рекордно ниска досега доходност от 0.35% се търгуват и книжата ни с падеж през 2022-а.

Нека да припомня, че доходността по вътрешната ни емисия с падеж след четири години е точно 0.00% на годишна база.

Очаквам за първите седем месеца на тази година Министерството на финансите да отчете излишък по изпълнението на бюджетните цели от близо 2 млрд. лева. Ето защо през август не се предвижда да се увеличава държавният ни дълг чрез пускане в обращение на допълнителни количества от такива ценни книжа.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във