Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Булгартабак холдинг" продаде акциите си в "София БТ" и "Плевен-БТ"

"Булгартабак холдинг" преструктурира бизнеса си.

"Булгартабак холдинг" АД продаде всички притежавани от него акциите от капитала на "София БТ" АД и "Плевен-БТ" ЕАД. Това е станало на 31 юли, съобщиха от тютюневия монополист. Купувач е друго негово дъщерно дружество - "Благоевград-БТ" АД.

Става въпрос за 1 194 850 акции, представляващи 98.19% от капитала на "София - БТ“ АД, и общо 425 168 акции, или 100% от капитала на "Плевен - БТ". Акциите са прехвърлени на "Благоевград - БТ" АД.

Решението за тези продажби беше гласувано пред юни от акционерите на "Булгартабак холдинг". Акциите на всяка от тези фирми е с номинал по един лев. Софийската фабрика, която вече не работи, е продадена за 1 194 850 лв., а плевенската фабрика за промишлена преработка на тютюн е прехвърлена за 425 168 лева. Ръководството на "Булгартабак холдниг" ще реши как да се използват парите от тези две сделки, каза  Владимир Жеков - изпълнителен директор на холдинга.

Припомняме, че през юни се проведе общо събрание на "Булгартабак холдинг" АД, което  гласува дивидент за акционерите си. Тогава бе извършена и промяна в наименованието на дружеството, което вече се нарича "БТ Холдинг" АД. Общите събрания на "Благоевград-БТ" АД и "София БТ" АД не гласува дивидент за акционерите си, но промениха наименованието на двете дружества. Първото вече се нарича "БЛ-БТХ" АД, а второто - "СФ-БТХ" АД.

След като не успя да купи "Булгартабак холдинг", когато държавата се опитваше да го приватизира (2004-2011 г.), днес "Бритиш Американ Табако" (БАТ) купи бизнеса на компанията от мажоритарния й собственик "БТ Инвест". Втората по големина тютюнева компания на световния пазар взема всички марки на "Булгартабак". Придобиването включва и пълна собственост на дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция" ЕООД и целия бизнес за продажби на дребно в Босна. Стойността на сделката е над 100 млн. евро и е най-голямата инвестиция на БАТ в страната през тази година.

След сделката "Булгартабак" има контрол (пряко и непряко) в 13 дъщерни дружества у нас и в чужбина, в това число двата цигарени завода в София (затворен) и Благоевград, тютюно-преработвателната фабрика в Плевен, търговията в будките Lafka и производството на филтри в "Юрий Гагарин" в Пловдив, в т.ч. и в още две други, които са в процедура по ликвидация - "Асеновград Табак" и "Хасково Табак".

В края на 2016-а групата "Булгартабак" включва освен "Булгартабак холдинг" още и "Табак-Маркет" АД (с дял от 48.68%), "Юрий Гагарин" АД (31.75%). Към края на миналата година "Благоевград-БТ" контролира и 50% от капитала на "Табак-Маркет".

"Бритиш Американ Табако" не е проявил интерес към предприятията на "Булгартабак". Така или иначе чрез дъщерното си дружество "БАТ Клъстър Централна Европа" цигареният гигант има фабрики  в девет страни: Чехия, Албания, България, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словакия.

Новината не впечатли пазара. Търговията с акциите на "Булгартабак холдинг" на "БФБ-София" добави само 1.30% към цената им. Книжата затвориха деня при 39 лв. за един брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във