Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Бъдещето на АЕЦ "Белене" е несигурно

До края на октомври министър Петкова трябва да изготви правила за избор на стратегически инвеститор във втора атомна.

Съществува значителна несигурност за бъдещата реализация на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", става ясно от поясненията към междинния съкратен финансов отчет на Национална електрическа компания за дейността й през първите шест месеца на годината.

Към края на юни дружеството не е в състояние да направи надеждна оценка за възстановимата стойност на направените към момента разходи по проекта, включени в стойността на имоти, машини и съоръжения в процес на изграждане. Причината за това е както специфичният им характер, така и липсата на яснота относно бъдещата реализация на втората ядрена централа у нас.

Към 30 юни стойността на направените от НЕК разходи за "Белене", включени в салдото на активи в процес на изграждане, е 2.185 млрд. лева. Свързани с проекта са и имоти, машини и съоръжения с балансова стойност в размер на 78.863 млн. лева.

Разходите на държавната компания за новата централа продължават да растат. Имайки предвид, че вече доставеното от Русия оборудване ще бъде съхранявано няколко години, е взето решение да се изградят специални конструкции, където да се прибере. Това е одобрено от завода производител и вече е обявена обществена поръчка.

Според управляващите единственият вариант да бъдат възстановени вложените до момента средства във втора атомна е тя да бъде построена. След като през юни депутатите отмениха мораториума за строежа й, Министерството на енергетиката разработва процедура за избор на стратегически инвеститор. Правителството задължи ресорния министър Теменужка Петкова да предложи възможности за структурирането на проекта до 31 октомври тази година. 

Като част от процедурата е предвидено да се обособи отделно предприятие, в което да бъдат включени всички активи - материални и нематериални, и пасиви, които в момента са част от НЕК. Предстои и оценка на активите, за да се види с каква апортна вноска ще може да влезе държавата при бъдеща реализация на строителството, ако бъде намерен инвеститор.

На този етап четири фирми проявяват интерес към "Белене", според заместник-председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, в това число  и Китайската държавна ядрена корпорация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във