Банкеръ Daily

Пари и пазари

Британците се запасяват с евро с наближаването на Брексит

Докато британският министър за Брексит Стивън Баркли продължава в Брюксел с усилията на правителството за получаване на допълнителни отстъпки от ЕС по сделката на премиера Тереза Мей, британците се запасяват с евро на фона на бързо наближаващата дата за Брексит - 29 март.

Данните показват, че британците все още проявяват желание да пътуват в Европа, но също така може да илюстрират притеснения от спад на лирата при Брексит без споразумение, отбелязва изданието. 

Данните на пощенските служби, които обработват една от всеки четири транзакции с чуждестранна валута, сочат, че в последните месеци търсенето на евро валута се е засилило. През ноември и декември 2018 г. продажбите на евро са скочили с 5%, а през януари с 3 на сто. Въпреки че паундът остава устойчив спрямо еврото, британците все още помнят срива след референдума през 2016 г., когато той се срина с 10% в рамките на няколко дни. Паундът дори не започнал да се възстановява до нивата си преди референдума за Брексит, пише Independent.

Британското правителство продължава с опитите за излизане от застоя около "предпазния механизъм" за ирландската граница, който спъва одобряването на сделката на Тереза Мей в парламента. Министърът за Брексит Стивън Баркли ще разговаря в Брюксел с главния европейски преговарящ Мишел Барние, а Тереза Мей също се очаква през седмицата в белгийската столица.

Опозиционната Лейбъристка партия обаче също има проблеми. Очаква се днес няколко депутати да напуснат партията, защото не са съгласни с политиката на Джеръми Корбин за Брексит и по отношение на антисемитизма. Критиците на Корбин са особено разгневени от постоянния му отказ да подкрепи втори референдум за Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във