Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсови сделки с едно наум

Д-р Александър Апостолов*

Портфолио мениджър

"Юг Маркет фонд мениджмънт"

Картината за водещия индекс на "БФБ-София" през първото полугодие не е никак розова. SOFIX e на пето място по спад в края на юни сред останалите капиталови пазари в региона на Централна и Източна Европа, като отписа 6.38% от стойността си за периода. Активността, измерена през обемите на търговия, обаче се подобри през първите шест месеца, отчитайки 25% ръст до 275 млн. лв., реализирани на основен и алтернативен пазар. За съжаление, значителна част от това подобрение е вследствие на големи по обем блокови сделки и успешното IPO на "Градус" АД.

Към края на седмицата SOFIX възстанови част от загубите си, реализирани в предишните няколко дни, след като се повиши плавно с 0.61% до около 630 пункта. За сравнение, в понеделник индексът достигна ново дъно за годината и затвори сесията на ниво от 626.80 пункта. По-широкият измерител BGBX40 се повиши с 0.14% до около 123 пункта. Секторният BGREIT фиксира стойността си до 116 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете лек ръст през периода до около 522 пункта.

Сред държавите от региона най-силно от началото на годината е представянето на украинския измерител PFTS, с ръст от 46.85%, следван от пазарите в Македония и Казахстан, които отчитат съответно повишения с 31.27% и 11.53 на сто. Очевидно очакванията за започване на присъединителни преговори за Европейския съюз, както и за членство в НАТО са донесли оптимизъм в западната ни съседка, тъй като само за изминалия месец македонският индекс MBI 10 е нараснал с 12.15 на сто. През миналия месец след Македония най-големи повишения на фондовите си борси са отчели бенчмарковете в Украйна, Естония и Унгария - с по над 2 на сто.

 

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD Финанси, Инвестиции и Капиталови пазари) към Института за Икономически изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във