Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсови лупинги, но с много нерви

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

През изминалата седмица - както по света, така и у нас, фондовите пазари изживяха известни турбуленции. "Подаващият се зад ъгъла призрак на инфлацията" започна да се забелязва с невъоръжено око от все повече пазарни участници, та дори напоследък и от някои централни банкери. Вече налагащото се предстоящо затягане на паричната политика пролича ясно от нарастващата доходност на държавните ценни книжа, което рефлектира и върху капиталовите инструменти. Дните на евтините пари започват да изглеждат преброени, което от своя страна вкарва много неизвестни, като се има предвид, че ниските лихви накараха масово компаниите да се адаптират към конюнктурата и да променят осезаемо капиталовата си структура в посока засилено дългово финансиране. И ако финансовият лост е изцяло в подкрепа на акционерната доходност при цикъла на понижение на основните лихви, при ръст на лихвите се получава скок както на разходите по дълга, така и съответно на риска, а те трябва да бъдат заплатени.

На "БФБ-София" ситуацията изглеждаше сходно на международната. Всички борсови индекси загубиха около процент и половина от стойността си, като най-стабилно се представи измерителят на настроенията към сектор "недвижими имоти", а именно BGREIT. Начело на класацията по спад сред "сините чипове" се нареди "Доверие Обединен холдинг". Бившият приватизационен фонд изтри близо 10% от капитализацията си само за седмица, при това без да е изтъргуван солиден обем книжа. Сходна беше ситуацията и при "колегата му" - "Индустриален холдинг България", макар че тук ниската ликвидност беше съчетана с "едва" около 5% спад в цените.

Книжата на "Химимпорт" и на дъщерната му Централна кооперативна банка (ЦКБ) се движеха в завиден синхрон и освен, че поевтиняха с около 3% всеки, се разменяха на номинално еднаквите нива от около 1.62 лв. за дял.

И "Софарма" наближи застрашително ключовата бариера от 4 лв. за един брой, което формира малко над 3.5% спад по позицията. Дъщерният й търговец с медикаменти на едро "Софарма трейдинг" се размина със съвсем по-лека загуба от под един процент и книжата на дружеството се разменяха спокойно около 7.12 лв. за дял. И "Монбат" задълбочи низходящият тренд от последните месеци с нов седмичен спад от над 1% до около 10.85 лв. за акция. "Неохим" също се нареди сред губещите инвестиции на седмична база. Димитровградският торов завод "се спусна" с около два процента и половина надолу до нивата около 56.50 лв. за един брой.

Добри фундаментални данни в самото начало на седмицата поднесе на инвеститорите "Стара планина холд". Консолидираните продажби на групата към края на септември бележат повишение с 11.77% до над 160 млн. лв., в сравнение със същия период на 2016-а. Холдингът предвижда към края на октомври продажбите да достигнат близо 180 млн. лв., с 12.88% по-високи спрямо същия период година по-рано. Добрите данни не успяха да "окрилят" книжата на "Стара планина холд", но поне ги изведоха на зелена територия, което не беше много често срещано явление през изминалата седмица.

Същият късмет за съжаление не успя да споходи и акционерите на "Адванс Терафонд" АДСИЦ. Дружеството, инвестиращо активите си в земеделска земя, задълбочи низходящия си тренд от последното тримесечие и "отслабна" с нови около 2% до под 2.20 лв. за дял. Солиден пакет акции от "Сирма Груп холдинг" бе изтъргуван на цена от около 1.06 лв. за един брой, но като цяло раздвижване по позицията през седмицата липсваше.

"Тиха" консолидация около нивото от 5.35 лв. за дял при незначителни за позицията обеми наблюдавахме при Първа инвестиционна банка (ПИБ). През седмицата стана ясно, че "Алфа Финанс холдинг" е отправил търгово предложение към останалите миноритарни акционери за изкупуване на акциите на "Соларпро холдинг" като акционер, притежаващ пряко и непряко общо 94.46% от капитала на дружеството. Предложената цена за една акция е 0.76 лв., което е 50% над цената, на която се търгуваха книжата на холдинга в края на предходната седмица. Това вероятно ще направи инвеститорите по-активни на фона на пасивната борсова търговия до момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във