Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсата промени правилата за изчисляване на индексите

Съветът на директорите на "БФБ-София" одобри промените в правилата за изчисляване на индексите.

Дотук се стигна, след като в средата на март Комисията за финансов надзор започна проверка след сигнал, който съдържаше съмнения за евентуална грешка при определяне състава на компаниите, включени във водещия индекс SOFIX. Според разследване на сайта "Инвестор.БГ" "БФБ-София" е използвала грешни данни при ребалансирането на индекса и по този начин от него неправилно е отпаднал "Индустриален холдинг България" и е влязъл "Еврохолд България". В отговор борсата обяви, че изчисленията й са правилни, но в крайна сметка финансовият регулатор ги задължи да поправят методологията си.

Промените бяха разработени от борсовия оператор в края на април и до това решение се стигна след обществено обсъждане с браншовите асоциации и бизнес организации и няколко дискусии по темата в рамките на Съвета за развитие на капиталовия пазар. В обявения срок за обсъждане до края на май своите официални становища са представили Асоциация на банките в България, Асоциация на индустриалния капитал в България и Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

"Благодарим за конструктивните и професионални препоръки на организациите, които ни изпратиха своите официални позиции. Признателни сме и на всички, които се включиха с мнения и допринесоха да се получи сериозна дискусия по темата. Затова днес с убеденост можем да кажем, че с одобрените промени инвестиционната общност вече разполага с прозрачни, основани на безспорни източници и критерии, работещи правила за изчисляване на индексите", заявиха от ръководството на борсовия оператор.

"БФБ-София" информира Комисията за финансов надзор относно одобрените нови правила за изчисляване на индексите. Борсата и "Централен депозитар" АД ще осигурят достъп до информация за критериите за включване на компании в индекса, която ще публикуват на ежедневна база. Следващото преразглеждане на състава на индексите ще се извършва по новите правила.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във